Στη λίστα του Forbes µε τους 20 πλουσιότερους δισεκατοµµυριούχους της κτηµαταγοράς, οι 12 προέρχονται από την ασιατική ηπειρο. Επτά είναι από το Χονγκ Κονγκ, τρεις από την Κίνα, τέσσερις από τις ΗΠΑ, τρεις από τη Βρετανία και ένας από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα.
Παρά την «παγωµάρα» που επικρατεί στην παγκόσµια αγορά είναι χαρακτηριστικό ότι στη µεγάλη λίστα του Forbes µε τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσµου εντάχθηκαν 23 ακόµη χάρη στην περιουσία τους σε ακίνητα.
Αν και πολλοί µιλούν για «φούσκα», οι ειδικοί περιµένουν νέες αυξήσεις στα ενοίκια σε πόλεις που αναπτύσσονται ταχύτατα όπως το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Ταϊπέι, γεγονός που αυξάνει ακόµη περισσότερο την περιουσία των Ασιατών «Κροίσων». Το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ είναι το δεύτερο ακριβότερο µέρος του κόσµου για µίσθωση κτιρίων µετά το West End του Λονδίνου, δίνει µεγάλες υπεραξίες στα ακίνητα της περιοχής.
Λι Σάο Κι 25 ΔΙΣ. $
Βασιλιάς του real estate αναδεικνύεται ο Λι Σάο Κι, ο οποίος χάρη στη δραστηριοποίησή του στον συγκεκριμένο κλάδο έχει αποκτήσει περιουσία 25 δισ. δολ. και είναι ο 27ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη. Κατάγεται από το Χονγκ Κονγκ και είναι επικεφαλής της εταιρείας Henderson Land η οποία έχει επενδύσει σε εκπληκτικά κτίρια στο Διεθνές Οικονομικό Κέντρο αλλά και σε μεγάλα έργα στα ηπειρωτικά της χώρας.
Η Henderson Land Development, που απασχολεί 8.000 εργαζόμενους, ιδρύθηκε το 1976 και θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γεωργικής γης προς εκμετάλλευση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τον «δόκτορα Lee» ως τον «Ντόναλντ Τραμπ» της Ασίας εξαιτίας της ενασχόλησής του με το real estate, από το οποίο έβγαλε πολλά λεφτά, και των εκπληκτικών κτιρίων που έχει κατασκευάσει. Κατέχει επίσης τη Miramar Hotel (ξενοδοχεία), των ταξιδιών και γενικότερα της φιλοξενίας και είναι μεγάλος επενδυτής στον τομέα του φυσικού αερίου στην Κίνα.
Γουάνγκ Τζιανλίν 24,2 ΔΙΣ. $
Με περιουσία 24,2 δισ. ευρώ ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος βρίσκεται στην 29η θέση των πλουσιότερων του κόσμου. Είναι ιδιοκτήτης της Dalian Wanda Group που ελέγχει ένα εμπορικό κέντρο-μεγαθήριο, πολυτελή ξενοδοχεία, εκατοντάδες καταστήματα. Το 2014 επεκτάθηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο ενώ ετοιμάζει έργα σε Μπέβερλι Χιλς, Αυστραλία και Σικάγο.
Τόμας και Ρέι Κουόκ 15,9 ΔΙΣ. $
Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα αδέλφια Τόμας και Ρέιμοντ Κουόκ από το Χονγκ Κονγκ. Εχουν περιουσία 15,9 δισ. δολάρια και είναι ιδιοκτήτες της Sun Hung Kai Properties που έχει κτίσει πολλούς ουρανοξύστες. Πριν από μερικούς μήνες ο Τόμας Κουόκ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία. Τα αδέλφια ουσιαστικά κληρονόμησαν την τεράστια περιουσία από τον πατέρα τους.
Ντόναλντ Μπερν 15,2 ΔΙΣ. $
Ο πρώτος Δυτικός μεγιστάνας του real estate που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση είναι ο Ντόναλντ Μπερν, νούμερο 69 στη λίστα των δισεκατομ-μυριούχων του Forbes. Η εταιρεία του κατέχει 500 κτίρια γραφείων, περισσότερα από 40 εμπορικά κέντρα, 50.000 διαμερίσματα, τρία ξενοδοχεία και πολλά γήπεδα γκολφ και μαρίνες στη Ν. Καλιφόρνια. Το 2016 θα λειτουργήσει ένα νέο κέντρο γραφείων 1,2 εκατ. τ.μ. στη Σίλικον Βάλεϊ. Ξεκίνησε από μια κτηνοτροφική μονάδα και μέσα σε λίγα χρόνια κατέκτησε το «αμερικανικό όνειρο».
Τσενγκ Γου Τουνγκ 14,4 ΔΙΣ. $
Στην πέμπτη θέση της λίστας βρίσκεται ο Τσενγκ Γου Τουνγκ που κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του Χονγκ Κονγκ. Εχει μια περιουσία 14,4 δισ. δολαρίων και είναι 71ος πλουσιότερος του πλανήτη. Είναι ιδιοκτήτης της Chow Tai Fook, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης κοσμημάτων της Ασίας. Εχει χτίσει μια αυτοκρατορία από ακίνητα και πολυτελή ξενοδοχεία.
Ντέιβιντ και Σάιμον Ρέιμπεν 13,7 ΔΙΣ. $
Τα αδέλφια Ρέιμπεν είναι έκτα στη λίστα με περιουσία 13,7 δισ. δολάρια. Κατάγονται από τη Βρετανία και επενδύουν κυρίως στα ορυχεία της Αφρικής και σε μέταλλα σε Ρωσία και Καζακστάν. Εχουν επεκταθεί στο real estate φτιάχνοντας ένα τεράστιο επιχειρηματικό κέντρο, το Global Switch.
Ζέραλντ Κάβεντις Γκρόσβενορ 12,6 ΔΙΣ. $
Ο έβδομος στη λίστα και 91ος πλουσιότερος στον κόσμο έχει δεκάδες ακίνητα στο Λονδίνο ενώ ξεχωρίζει μια έκταση 190 στρεμμάτων στην πανάκριβη γειτονιά Belgravia, δίπλα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ που είναι από τις πιο ακριβές γειτονιές της πόλης. Ο γιος του έγινε νονός του νέου βασιλικού μωρού, του πρίγκιπα Γεωργίου.
Τζότζεφ Λάου 10,9 ΔΙΣ. $
Με περιουσία 10,9 δισ. δολάρια βρίσκεται στην 114η θέση των πλουσιότερων του πλανήτη. Είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές ακινήτων του Χονγκ Κονγκ αλλά κι αυτός καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία στο Μακάο. Χαρακτηριστικό της χλιδής είναι ότι αγόρασε με 17 εκατ. δολάρια πέρυσι μια ροζ πολύτιμη πέτρα.
Ρόμπερτ και Φίλιπ Ντζι 9,6 ΔΙΣ. $
Τα αδέλφια από τη Σιγκαπούρη είναι στην ένατη θέση. Ο όμιλός τους έχει αναπτύξει πάνω από 700 εμπο-ρικά κέντρα και κατα-λύματα, ενώ σήμερα επενδύουν 328 εκατ. δολάρια για ξενοδοχεία στην περιοχή Sentosa. Κατέχουν έναν πύργο γραφείων αξίας 142 εκατ. δολ. στο Σίδνεϊ, καθώς και ένα νησί 6 εκατ. δολαρίων στη Νέα Νότια Ουαλία.
Παν Σουτόνγκ 8,6 ΔΙΣ. $
Ο Κινέζος «Κροίσος» καταλαμβάνει τη 10η θέση με περιουσία 8,6 εκατ. δολ. Εκτός από τεράστια ακίνητη περιουσία έχει επενδύσει και στο κρασί αγοράζοντας τη Napa Valley, ενώ έχει αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις στο Μπορντό της Γαλλίας. Ο Παν Σουτόνγκ επενδύει 10 δισ. δολ. για πολυτελή γραφεία και κατοικίες στην περιοχή Tianjin.
ΠΗΣΗ: Ημερησία