Η υπερφορολόγηση των ακινήτων απειλεί την ανάκαμψη.Αυτό ήταν το αποτέλεσμα απο την επιβολή από το 2014 του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) στην ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ ταυτόχρονα με τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολόγηση των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές αξίες αυτών των ακινήτων. Όπως επισημαίνεται:
1. Μόνο από τη νέα τεράστια πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα, κυρίως εξαιτίας των δύο αυτών στρεβλώσεων αφαιρέθηκαν 1,26 και 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από τη μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2014, αντιστοίχως.
2. Οι στρεβλώσεις στη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας προκαλεί καθίζηση στην επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων. Μετά την τεράστια πτώση κατά 43% σε ετήσια βάση των συναλλαγών σε ακίνητα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντίστοιχη πτώση φαίνεται ότι σημειώθηκε και στις επενδύσεις σε ακίνητα. Παράμετρος που αφαίρεσε από την μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 άνω του 70% αυτού που κερδίζει η οικονομία από την εντυπωσιακή αύξηση της δραστηριότητας σε τουρισμό και ναυτιλία.
3. Τα όποια έσοδα έχουν βεβαιωθεί για το 2014 από τον ΦΑΠ σε μικρό ποσοστό μπορεί να εισπραχθούν, μετά από την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και την ταυτόχρονη υπερ-φορολόγηση επί πέντε διαδοχικά χρόνια, ενώ ενδέχεται να συμβάλουν και στην απώλεια εσόδων και από άλλους φόρους ακόμη και από τον ΕΝΦΙΑ.
4. Η επιβάρυνση από τον επαναλαμβανόμενο φόρο ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί το 2012 όταν ο φόρος απέδωσε 2,8 δισ. ευρώ είναι η πέμπτη υψηλότερη στην Ε.Ε. Θεωρεί ωστόσο πως το συμπέρασμα αυτό είναι σχετικά παρακινδυνευμένο, καθώς η συνολική φορολογική επιβάρυνση (και στην κατοχή και στο εισόδημα) διαφέρει από χώρα σε χώρα.