Παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χάνουν ιστορικές τους δραστηριότητες και μετατρέπονται σε ένα χώρους με , καφέ ρεστοράν και μπαρ. Η λίστα των δρόμων μέρα με την μέρα μεγαλώνει . Στην Αθήνα , σε όλο το εμπορικό ιστορικό τρίγωνο κυριαρχούν οι επιχειρήσεις υγιεινομικού ενδιαφέροντος , ενώ στη Θεσσαλονίκη παραδοσιακές αγορές όπως για παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.
Αν οι εξελίξεις αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρόσφατες το πρόβλημα πάει αρκετά πιο πίσω καθώς παραδοσιακές βιοτεχνικές περιοχές όπως του Ψειρή , στην Αθήνα και τα Λαδάδικα στην Θεσσαλονίκη , μετά από τον απότομο μετασχηματισμό τους σε περιοχές διασκέδασης τώρα βρίσκονται σε βαθιά κρίσης με καταστήματα κενά και επιχειρήσεις διασκέδασης να αναστέλλουν η μία μετά την άλλη την λειτουργία τους. Πρωτοπόρος στις αλλαγές χρήσης θα πρέπει να θεωρηθεί η περιοχή στην Αθήνα που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως, Αθηνάς, Περικλέους και πλατεία Συντάγματος. Σε αυτούς , παραδοσιακές αγορές λευκών ειδών, αργυροχοΐας , ένδυσης και αξεσουάρ όπου συνυπήρχαν στα ισόγεια τα εμπορικά καταστήματα και στους ορόφους οι βιοτεχνίες παρατηρήθηκε το φαινόμενο 6 στα 10 καταστήματα που ενοικιάζονταν αλλάζουν χρήση και να μετατρέπονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τυπικό παράδειγμα, η Ρόμβης, η Κορνάρου ακόμη και η Ευαγγελιστρίας .
Τη σκυτάλη πήρε η Αιόλου με τις κάθετες οδούς όπου στην διάρκεια των προηγούμενων χρόνων , σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση της , άρχισαν να αναπτύσσονται επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Κορυφαίο παράδειγμα , η πλατείας Αγ. Ειρήνης η οποία στις αρχές της δεκαετίας ήταν η μεγαλύτερη αγορά ανθοκομικών ειδών και σήμερα το 80% των εμπορικών χώρων είναι είτε κενά είτε έχουν εγκατασταθεί επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ως ειδική περίπτωση χαρακτηρίζεται η περιοχή που περιλαμβάνει την οδό Κοραή, την πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Μία παραδοσιακή εμπορική πιάτσα με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την αγορά ηλεκτρικών συσκευών όπου κυριαρχούσαν , μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας οι επιχειρήσεις ηλεκτρικών συσκευών.
Μόνο συμπτωματικό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή στο 90% των χώρων που βρίσκονται σε λειτουργία δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά. Σε ανάλογη τροχιά , βρίσκονται η Λέκκα και η Πραξιτέλους. Πρόκειται για δρόμους «σφραγίδες» στην αγορά φωτιστικών , ασημικών και ηλεκτρονικών ειδών που σιγά-σιγα ξεκίνησαν να φθίνουν και την θέση τους πήραν μπαρ. Εξαίρεση στον κανόνα φαίνεται να είναι δύο δρόμοι παράπλευροι στην Αιόλου. Πρόκειται για την Βίσσης και την Βλαχάβας στις οποίες ήταν παραδοσιακές αγορές σε είδη κιγκαλερίας και στα λευκά είδη και η διατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών , σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ήταν πολυσύχναστοι δεν έχασαν τον εμπορικό χαρακτήρα τους … Ανάλογη είναι και η εικόνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης . Οι περιοχές γύρω από την οδό Συγγρού και την πλατεία Χρηματιστηρίου στην διάρκεια των δέκα τελευταίων χρόνων έζησαν ένα βίαιο μετασχηματισμό με την ανάπτυξη επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όσοι χώροι δεν χρησιμοποιήθηκαν για την εγκατάσταση επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας έχουν παραμείνει κενοί.