Σάλο έχει προκαλέσει στις Οικολογικές Οργανώσεις και στις τοπικές κοινωνίες η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες, σημαντικά «φιλέτα» γης που βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα και στα Ιόνια Νησιά. Μάλιστα ορισμένα από αυτά βρίσκονται μέσα σε Εθνικά Πάρκα που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Τρία «οικόπεδα» μέσα στην Α' Ζώνη Απόλυτης Προστασίας στο προστατευόμενο από τη διεθνή σύμβαση Ramsar Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, είναι ίσως οι πιο σκανδαλώδεις περιπτώσεις προσπάθειας ξεπουλήματος δημόσιας γης μέσω του «αμαρτωλού» ΤΑΙΠΕΔ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων καταγγέλλει ότι:
1Στην Κέρκυρα επιχειρείται η τσιμεντοποίηση του Ερημίτη, αφού παρά το ότι εκκρεμεί η εκδίκαση δύο προσφυγών ενώπιον του ΣΤΕ οι αρμόδιοι ενέκριναν το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Ακινήτου (ΕΣΧΑΑ), το οποίο προβλέπει την οικοδόμηση 36.400 τ.μ. κτηρίων μέσα σε παρθένα περιοχή!
2 Στη Λευκάδα δημοσίευσαν σε ΦΕΚ στις 14.11.2013 την άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 577.000 τ.μ. στις Αλυκές και στη Βασιλική, προκειμένου να εκποιηθούν όπως όπως έναντι «πινακίου φακής» στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο!
3Στην Κεφαλονιά με το ίδιο ΦΕΚ προχωρούν στο ξεπούλημα 54 (!) οικοπέδων στην περιοχή του Πόρου, παραδίδοντας την τοπική ανάπτυξη στο έλεος ιδιωτικών συμφερόντων!
4Στη Ζάκυνθο με άλλο ΦΕΚ στις 28.11.2013 ξεπουλούν δυο ακίνητα συνολικής έκτασης 19.200 τ.μ. στα Καλυβάκια και τον Αγιο Νικόλαο!
Τοπικοί παράγοντες της Αιιτωλοακαρνανίας και Οικολογικές Οργανώσεις καταγγέλλουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση επέτρεψε πριν από καιρό την πώληση στον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί μεγάλου μέρος του συμπλέγματος των Εχινάδων Νήσων στο οποίο ανήκει και το νησί της Οξυάς.
Επίσης οργή και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Δυτική Ελλάδα και η μεταφορά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου τριών δημοσίων ακινήτων, έκτασης 593.418 τ.μ., 55.327 τ.μ. και 359.939 τ.μ. του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς. Οπως καταγγέλλεται, τα δύο πρώτα ακίνητα είναι μεγάλα συγκροτήματα αμμοθινών και ανήκουν στην Α' Ζώνη Απόλυτης Προστασίας της προστατευόμενης περιοχής υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς. Το τρίτο κομμάτι είναι οι Αλυκές Λεχαινών. Ενας υγρότοπος μεγάλης οικολογικής σημασίας και σημερινό φυσικό καταφύγιο σπάνιων υδρόβιων πουλιών που ανήκει και αυτό στην ίδια ζώνη προστασίας. Στις εκτάσεις αυτές με βάση τη νομοθεσία επιτρέπονται μόνο ήπιες και χαμηλής έντασης χρήσεις, οι οποίες δεν θίγουν το φυσικό ανάγλυφο. Τα δύο πρώτα ακίνητα που βρίσκονται στο Νομό Αχαΐας, εμπίπτουν στο τμήμα του Εθνικού Πάρκου για το οποίο έχει ιδρυθεί καταφύγιο άγριας ζωής, στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του Δικτύου Φύση 2000 και Προστασίας για πουλιά, καθώς και στη διεθνή συνθήκη RAMSAR περί προστασίας των υγροτόπων.