Το διάστημα 2009 - αρχές 2013 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός «λουκέτων»καταστημάτων και γραφείων, ενώ από το 2007 έως σήμερα περισσότερες από 1.000 εταιρείες προσέφυγαν στο άρθρο 99. Οι συγκεκριμένες επιχειρηματικές εξελίξεις οδήγησαν σε κραχ την αγορά επαγγελματικών ακινήτων, όπου οι μετεγκαταστάσεις γραφείων-καταστημάτων αποτελούν μόνιμο χαρακτηριστικό, ο «αέρας» καταργήθηκε, ενώ δεκάδες χιλιάδες επαγγελματικοί χώροι παραμένουν αδιάθετοι.
Ωστόσο, παρά την κατάρρευση της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, οι εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία -σε μη οικιστικά ακίνητα μέχρι πριν από την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας- εμφανίζουν «αντοχές». Μάλιστα, η ανθεκτικότητα των ΑΕΕΑΠ έχει φανεί και στο ταμπλό, καθώς οι επιδόσεις των μετοχών των Eurobank Properties, MIG Real Estate και Trastor, κατά την τελευταία πενταετία, ήταν στο σύνολό τους καλύτερες από αυτή του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, από το τέλος Ιουνίου του 2008 µέχρι τα µέσα Απριλίου του2013, ενώ ο Γενικός ∆είκτης κατέγραψε απώλειες 71,8%, οι τιµές των µετοχών των τριών εισηγµένων ΑΕΕΑΠ παρουσίασαν µέση πτώση 46,6%, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Επέδειξαν δηλαδή µεγαλύτερη ανθεκτικότητα τόσο σε σχέση µε το Γενικό ∆είκτη όσο και σε σχέση µε το δείκτη του κλάδου των εταιριών ακίνητης περιουσίας. Ο τελευταίος είχε απώλειες κατά 59,5%, από 1/12/2009 (οπότε δημιουργήθηκε ο σχετικός δείκτης) έως τα μέσα του Απριλίου.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης, εισοδήματος κτλ), σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου ακινήτων έχουν συμβάλει στην «ανθεκτικότητα» των ΑΕΕΑΠ. Την ίδια στιγμή, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, η επενδυτική«βεντάλια» των συγκεκριμένων εταιρειών διευρύνεται. Και αυτό επειδή μπορούν να επενδύουν σε οικιστικά ακίνητα, τουριστική κατοικία (έως το 25% του συνόλου των επενδύσεων), σε υπό ανέγερση ακίνητα και σε οικόπεδα µε οικοδοµική άδεια. Επιπλέον, επιτρέπεται η συµµετοχή σε κοινοπραξίες ή άλλα εταιρικά σχήµατα µε σκοπό την αξιοποίηση ακινήτωνµεγάλης αξίας (άνω των 10 εκατ. ευρώ) και γίνονται δυνατές οι επενδύσεις σε δικαιώµατα από χρηµατοδοτική µίσθωση ακινήτων, σε δικαιώµατα επιφανείας, όπως και σε µακροχρόνιες παραχωρήσεις χρήσης ή εµπορικής εκµετάλλευσης ακινήτων.
Όπως σημειώνει η ΤτΕ, η πρόσφατη τροποποίηση του θεσμικού καθεστώτος, μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου και να αποφέρει πρόσθετα οφέλη από τη συµµετοχή των εταιρειών του στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Μέσω των ΑΕΕΑΠ η ακίνητη περιουσία µμετατρέπεται σε άµεσα ρευστοποιήσιµη επένδυση και σε επενδυτικό εργαλείο, προσιτό τόσο σε θεσµικά κεφάλαια όσο και σε µμικρότερης εμβέλειας επενδυτές, οι οποίοι µπορούν να επενδύσουν σε αυστηρά ελεγχόμενες εισηγμένες εταιρείες και σε ακίνητα µμεγάλης αξίας, απαλλαγμένοι από τα προβλήματα της διαχείρισης.