Καλοκαιρινό σοκ θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε νησιά και τουριστικές περιοχές, καθώς εκεί οι τιμές πώλησης είναι εξαιρετικά υψηλότερες από τις τιμές ζώνης και θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω. Βεβαίως, θα υπάρξουν και σημαντικές ελαφρύνσεις σε φόρους και τέλη στις περιοχές που θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. «Τυχεροί» θα είναι οι ιδιοκτήτες σε πολύ ακριβές περιοχές όπως στη Βουλιαγμένη, τη Φιλοθέη, την Εκάλη, το Κολωνάκι κ.λπ. όπου οι εμπορικές τιμές υπολείπονται έως και 50%. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, το νέο τοπίο στην αγορά θα προκύψει από:
- Μειώσεις στις τιμές ζώνης κατά 20%-35% σε περιοχές όπως Γλυφάδα, Ψυχικό, Διόνυσος, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, όπου εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς. Ως παράδειγμα αναφέρεται η περιοχή της Βουλιαγμένης με ανώτατη αντικειμενική αξία 8.800 ευρώ/τ.μ. (στον Λαιμό), όπου εκατοντάδες κατοικίες παλαιάς κατασκευής πωλούνται από 3.000 έως 5.000 ευρώ/τ.μ. Ε
-Μειώσεις (με χρήση συντελεστών παλαιότητας κ.λπ.) σε περιοχές όπου τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα έχουν «καταρρεύσει». Για παράδειγμα, στην Κυψέλη διαμέρισμα 120 τ.μ. δόθηκε 1.100 ευρώ/τ.μ. κι έχει αντικειμενική 1.533 ευρώ/τ.μ.
-Μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται καταστήματα σε τιμές έως και 70% κάτω από την αντικειμενική.
Αντίθετα αυξήσεις αξιών από 20% έως 40%, θα υπάρξουν σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες. Χαμένοι της αναπροσαρμογής θα είναι οι ιδιοκτήτες σε φτωχές συνοικίες . Εμδεικτικά αναφέρεται το Πέραμα όπου τα νεόδμητα πωλούνται από 50% έως 70% πάνω από τις αντικειμενικές, το Ιλιον (25%-50% πάνω) και η Δραπετσώνα (30%-40% πάνω).