Οι αντικειμενικές θα είναι το επόμενο πεδίο μάχης στην οικονομία καθώς ο καθορισμός τους θα συμπαρασύρουν τουλάχιστον 20 φόρους και τέλη, από το χαράτσι της ΔΕΗ και τα τεκμήρια διαβίωσης έως τα δημοτικά τέλη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών, ενώ θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες αντιδούν σε αύξηση , η τρόικα ευελπιστεί σε αύξηση εσόδων από φόρους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ και η αρμόδια επιτροπή διαβουλεύεται .
Οι ιδιοκτήτες
Άμεση γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 40% ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με ομόφωνη απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα. Το Συμβούλιο επικαλείται μεταξύ άλλων την αδυναμία των δημοτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τον Δήμο που προσδιορίζονται με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων, την δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών για την αγορά ακινήτων, την πρωτοφανή πτώση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, κατά 43% στην περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012 αλλά και το υψηλό οικονομικό κόστος για το Δήμο σε περιπτώσεις αποζημίωσης κατόχων ακινήτων. Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη ότι η διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στα σημερινά επίπεδα επιδεινώνει περαιτέρω κάθε δραστηριότητα και κάθε οικονομικό δείκτη που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων και την οικοδομική δραστηριότητα, όπως οι τιμές ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, το κόστος κατασκευής, η απασχόληση, κ.λπ. Στα αιτήματα, εκτός από τη γενική μείωση των τιμών ζώνης, περιλαμβάνονται ακόμη η κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας και η αύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας . Σύμφωνα με πληροφορίες από τα περιφερειακά σωματεία της ΠΟΜΙΔΑ, πολλοί μεγάλοι Δήμοι της χώρας κινούνται και αυτοί προς την ίδια κατεύθυνση.
Το υπουργείο Οικονομικών και η τροϊκα
Απο την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ως το τέλος του μήνα το πόρισμα της αρμόδιας ομάδας εργασίας σχετικά με την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των υφισταμένων τιμών ζώνης. Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, καθώς όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει ένα ενιαίο καθεστώς που θα διευκολύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και θα απλοποιήσει τις φορολογικές διαδικασίες. Ωστόσο τα τρία τελευταία χρόνια οι τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες εντός σχεδίου πόλεως ακινήτων βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από τις αντικειμενικές, γεγονός που υποδηλώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει όχι σε αυξήσεις - όπως η τρόικα προσδοκά - αλλά σε μειώσεις. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στα εκτός σχεδίου ακίνητα, καθώς οι τιμές που είχαν διαμορφωθεί πριν από αρκετά χρόνια εξακολουθούν να βρίσκονται πάρα πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τις πραγματικές. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σε ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και «κρύβουν» σημαντικές υπεραξίες. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών , στις περιοχές όπου οι τιμές της αγοράς έχουν πέσει κάτω από τις αντικειμενικές θα γίνει διόρθωση, ενώ για πρώτη φορά θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, δηλαδή στο σύνολο των αγροτεμαχίων. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ένα τέλος στα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών που ορισμένες φορές αποτελούσαν και αιτία να υπάρξει συνδιαλλαγή με χρήματα «κάτω από το τραπέζι». Η τρόικα προσβλέπει σε μια μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά περίπου 20% στα εντός σχεδίου πόλεως ακίνητα, και υψηλότερα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια. Αξίζει να τονιστεί ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων παραμένουν αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2007 και, ενώ εκείνα τα χρόνια φάνταζαν χαμηλές, σήμερα θα έλεγε κανείς ότι ταυτίζονται με τις τιμές της αγοράς ή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και υψηλότερες.