«Φρένο» σε τεράστιες διεκδικήσεις και αξιοποιήσεις ακινήτων από ιδιώτες σε περιοχές-φιλέτα, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου (και στην ενδοχώρα), βάζει η Ολομέλεια Αρείου Πάγου. Με μία ιστορικής σημασίας απόφαση που ερμηνεύει Συνθήκες και Πρωτόκολλα που υπέγραψε η Ελλάδα αμέσως μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους, η Ολομέλεια ΑΠ θεωρεί ότι δεν μπορεί να ανήκουν σε ιδιώτες, αλλά μόνο στο Δημόσιο μεγάλες εκτάσεις που αφορούν αιγιαλούς, δάση, κοινόχρηστους χώρους, βοσκές, γκρεμνά ή άλλου είδους εκτάσεις που λόγω της μορφής τους δεν ήταν δυνατό να εξουσιάζονται από κανένα πρόσωπο.
Η υπόθεση αφορούσε εκτάσεις της παγκοσμίως γνωστής περιοχής Καλντέρα της Σαντορίνης.Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση ιδιωτών που διεκδικούσαν την επίμαχη έκταση.
Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει Ανώνυμη Εταιρεία η οποία ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αιγαίου που είχε δικαιώσει το Δημόσιο, κρίνοντας ότι οι επίμαχες εκτάσεις του ανήκουν.
Το Δημόσιο έχει καταθέσει διεκδικητική αγωγή κατά τις επίμαχης Ανώνυμης Εταιρείας η οποία έχει ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα σε έκταση λίγο λιγότερο από 90 στρέμματα στην περιοχή της Καλντέρας.
Το Δημόσιο επικαλέστηκε ότι στην επίμαχη περιοχή της Σαντορίνης κανένας ιδιώτης δεν έχει αποκτήσει κυριότητα γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμνά.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχθηκε την εισήγηση ότι οι εκτάσεις που είναι δασικές, αιγιαλός, κοινόχρηστες, βοσκές, αλλά και γενικά οι εκτάσεις των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης) που λόγω της μορφής τους δεν εξουσιάζονταν από κανένα είναι του Ελληνικού Δημοσίου, ως διάδοχου του Οθωμανικού Κράτους.