Σε ένα απέραντο... «πωλητήριο» τείνει να μετατραπεί η Ελλάδα, με το Δημόσιο, υπό την απειλή του χρεοστασίου, να ψάχνει επενδυτές για έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων. Το εγχείρημα της αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας, αν και αποτελεί βασικό εργαλείο άντλησης ρευστότητας, βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του real estate, το συνεχώς αυξανόμενο αποθεμα των προς αξιοποίηση κρατικών ακινητων δημιουργεί υπερπροσφορά, η οποία λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά και εξαιτίας έλλειψης στρατηγικού πλάνου, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απορροφηθεί. Η υπερπροσφορά επενδυτικών -σε ακίνητα- προϊόντων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα συντελέσουν στην περαιτέρω «διόρθωση» των τιμών τους. Τα ακίνητα που βρίσκονται «στο σφυρί» θα ήταν πολλαπλάσια, εάν δεν ίσχυε, έως το τέλος του 2013, η απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, επιχειρεί να ομαδοποιήσει περισσότερα από... 3.000 ακίνητα. Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο αριθμός των κρατικών ακινήτων ξεπερνάει τα 100.000, ενώ από τα 81.000 ακίνητα που εξετάστηκαν, κρίθηκαν ως περισσότερο «ώριμα» 3.150. Σε πρώτη φάση, πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να «βγάλει στην αγορά», το προσεχές διάστημα, περισσότερα από 600 ακίνητα, ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθεί να βρει επενδυτές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το Γκολφ της Αφάντου στη Ρόδο, την Κασσιώπη στην Κέρκυρα και βέβαια το Ελληνικό. Στις εκτάσεις γης προστίθενται τα κτήρια που προσπαθεί το Δημόσιο να αξιοποιήσει, προσώρας, χωρίς αποτέλεσμα. Στη σχετική «λίστα», που αποτελείται από περισσότερα από 20 κτήρια σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ανήκουν το κτήριο της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνη», η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.
Αλλά και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που διαχειρίζεται 72.000 ακίνητα -από τα οποία πολλά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εξαιτίας νομικών ή γραφειοκρατικών προβλημάτων- προγραμματίζει, έως το τέλος του έτους, να ανακοινώσει «πακέτο» «έτοιμων» τουριστικών ακινήτων. Περίοπτη θέση στην «ομάδα» των πωλητών κρατικών ακινήτων κατέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης να επιδιώκει τουλάχιστον από… το 2000 να αξιοποιήσει την ακίνητη δημοτική περιουσία. Πόσα είναι τα κτήρια που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Περίπου 20.000 από τα οποία μόνον το ένα τρίτο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΕΤΑΑ.
Ένας από τους Δήμους που… ανακάλυψε πρόσφατα την περιουσία που «κρύβουν» τα κτήριά του είναι ο Πειραιάς. Εκεί, η Δημοτική Αρχή, βγάζει από την κατάψυξη πέντε «φιλέτα», όπως τον πύργο στο λιμάνι, το κτήριο της Ραλλείου Σχολής και το Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοραή. Ο φιλόδοξος στόχος, όπως τον έθεσε ο Δήμαρχος, Βασίλης Μιχαλολιάκος, είναι να εισρεύσουν στα δημοτικά ταμεία έσοδα 150-200 εκατ. ευρώ. Ρευστότητα, δια της αξιοποίησης ακινήτων, επιχειρούν να αντλήσουν η Εκκλησία, όπως και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών φορέων, γεγονός που εκτοξεύει την προσφορά ακινήτων.