Η οικονομική κρίση αλλάζει και την αγορά της φοιτητικής στέγης καθώς φέτος πολλοί γονείς των νέων σπουδαστών θα καθυστερήσουν να βρουν σπίτι με σκοπό να εξοικονομήσουν έστω ενοίκια ενός ή και δύο μηνών, αλλά και τρέχοντες λογαριασμούς. Επιπλέον, δε μπορούμε να μιλάμε για αγορά ακινήτων από τους γονείς ως μορφή επένδυσης, φαινόμενο που κυριαρχούσε πριν την οικονομική κρίση. Η προσφορά ακινήτων για φοιτητές είναι πάρα πολύ μεγάλη, με ενοίκια για όλα τα πορτοφόλια, ενώ η ευκαιρία πλέον είναι σε κάθε πολυκατοικία. Οι γονείς των πρωτοετών φοιτητών που δεν είχαν την τύχη να περάσουν σε σχολή της περιοχής τους καλούνται να καταβάλλουν από 200 έως 400 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με το είδος του ακινήτου. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για τα νεόδμητα ακίνητα από 8-15% και τα παλαιότερα μέχρι και 25%. Περιθώρια διαπραγματεύσεων υπάρχουν σε όλες τις περιπτώσεις κυρίως μετά το πέρας του ενός μήνα από την ημερομηνία εγγραφών στη σχολή γιατί τότε τα ενοίκια βρίσκονται στο ζενίθ. Το κόστος περιορίζεται περαιτέρω εάν υπάρχει η δυνατότητα από τους γονείς να προπληρώσουν τα ενοίκια 6 μηνών ή και ενός έτους.
Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πολλές φορές να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους εάν κρίνουν ότι ο ενοικιαστής θα είναι καλοπληρωτής και θα διατηρήσει τη περιουσία του σε καλή κατάσταση ή προτίθεται να κάνει μια μικρή ανακαίνιση. Οι φοιτητές ψάχνουν πλέον ακίνητα με αυτόνομη θέρμανση λόγο του υψηλού κόστους κοινοχρήστων και πετρελαίου. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του ακινήτου σε σχέση με τη σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και την απόσταση από το κέντρο της εκάστοτε πόλης. Τυχεροί θα είναι οι φοιτητές σε πόλεις όπως Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Φλώρινα, στις οποίες οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά αδιάθετα σπίτια. Ετσι μπορούν με 300 ευρώ να βρουν 3αρι για συγκατοίκηση. Από την άλλη πλευρά, το κόστος της θέρμανσης είναι υψηλό, γιατί ο χειμώνας είναι βαρύς και μεγαλύτερης διάρκειας.
Ενα ακόμα φαινόμενο είναι ότι πλέον η ποιοτική σύνθεση της ζήτησης καθορίζεται απο τις σχολές. Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας προτιμούν να μένουν στο Ν. Κόσμο και στη Δάφνη. Οι φοιτητές των ΤΕΙ στο Ν. Αττικής τις περιοχές πλησίον των ΤΕΙ Αιγάλεω και Αγ. Αντώνιο και κυρίως όπου υπάρχει σταθμός μετρό, διότι μπορούν σε λίγα λεπτά να βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι φοιτητές των ΑΕΙ στη Πάτρα επιλέγουν περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης ή κοντά στις στάσεις των λεωφορείων προς το πανεπιστήμιο (γραμμή 6 & 9) όπως Ανθούπολη, Αγυιά, Αγ. Σοφία, Πυροσβεστείο, περιοχές που διαμένουν κυρίως οικογένειες και είναι ασφαλείς. Οι φοιτητές των ΤΕΙ Πατρών επιλέγουν περιοχές πλησίον των σχολών π.χ. Ταραμπούρα, Ζαρουχλέϊκα όπου μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να είναι στο κέντρο της πόλης μόνο με ένα λεωφορείο (γραμμή 2 & 3). Στο Μεσολόγγι καταγράφεται μεγάλη προσφορά ακινήτων ακόμα και νεόδμητων 75 τ.μ με 350 ευρώ. Στα Χανιά, οι περιοχές Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στο Ηράκλειο, υπάρχουν φτηνές λύσεις στις περιοχές Λ.Κνωσού, 62 Μαρτύρων & Χανιόπορτα. Σε Ξάνθη-Κομοτηνή , οι περιοχές κοντά στα στρατόπεδα είναι πιο φτηνές. Στη Λάρισα, στις περιοχές, Νεάπολη, Λιβαδάκι, Νέα Πολιτεία, Φιλιππούπολη και Άγιος Κωνσταντίνος υπάρχουν πολυτελείς γκαρσονιέρες από 200 ευρώ.