Τελικά η κυρία Μπιρμπίλη έχει αυτονομηθεί; Η στάση της , ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά καθώς όλα δείχνουν χαράζει αυτόνομη πολιτική σχεδόν στο σύνολο των θεμάτων που την αφορούν. Οι δηλώσεις της Τ. Μπιρμπίλη για τα αυθαίρετα προκάλεσαν έκπληξη στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και εκνευρισμό στην πλατεία Συντάγματος. Αλλά οι δηλώσεις Πεταλωτή την δικαίωσαν θέτοντας την σε απυρόβλητο.
Δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της Τίνας Μπιρμπίλη από την κυβέρνηση ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και υποστήριξε ότι στο θέμα των αυθαιρέτων μπορεί να υπάρξει απόφαση, που θα λαμβάνει υπόψη και το περιβάλλον και δευτερευόντως τα έσοδα.
«Η άποψη κανενός υπουργού δεν μπορεί να δεσμεύσει μία συλλογική κυβερνητική απόφαση. Ό,τι έχει να κάνει με επιλογές της κυβέρνησης, είναι απόφαση συλλογική και αυτό είναι ξεκάθαρο. Στο τέλος αυτό που προέχει είναι η λήψη απόφασης σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ, τονίζοντας με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού ΠΕΚΑ πως το θέμα των αυθαιρέτων, «δεν είναι θέμα ούτε του Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε της Τ. Μπιρμπίλη, είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης» σε ένα πρόβλημα που «θα πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο».
Δεν υπάρχει ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για το θέμα των αυθαιρέτων, ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, λέγοντας πως πρόκειται για διατύπωση απόψεων από διαφορετική οπτική γωνία για το ίδιο θέμα.
Η υπουργός Περιβάλλοντος χθες δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από το Γ. Παπακωνσταντίνου για την περαίωση των αυθαιρέτων και τη ΔΕΗ, αλλά και από τον Γ. Ραγκούση, σε ό,τι αφορά στον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Και έκανε ένα ακόμη βήμα. Ξεκαθάρισε πως δεν την ενδιαφέρει άλλο υπουργείο, εκτός από αυτό το οποίο ήδη έχει! Σύγχυση ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις της για το θέμα της Κερατέας: «Η πολιτεία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το θέμα των τεχνολογιών. Οι κάτοικοι πρέπει να επιλέγουν την τεχνολογία». Άφησε ανοιχτό και το θέμα της αλλαγής χωροθέτησης που ζητούν οι κάτοικοι. «Θα πρέπει να πειστούμε ως προς την εφικτότητα της πρότασης» απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Και κατέστησε σαφές ότι διεκδικεί ισότιμο ρόλο με εκείνο του υπουργείου Εσωτερικών: «Ήταν συνολική κυβερνητική επιλογή να διευθετηθεί το θέμα. Οφείλουμε να έχουμε ενιαία γραμμή. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αν δεν υπάρξει στενή συνεργασία κυρίως του υπουργείου Περιβάλλοντος με το υπουργείο Εσωτερικών» Η ίδια τόνισε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική». Επανέλαβε ότι τυχόν νομιμοποίηση θα κριθεί αντισυνταγματική «καθώς τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών». «Η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που αυθαιρετεί κι εκείνον που λειτουργεί νομότυπα», προσέθεσε, και επανέλαβε ότι το θέμα είναι ανοιχτό και για το θέμα των ημιυπαιθρίων. Η υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε ανένδοτη και για το θέμα της ΔΕΗ: «Η θέση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι σαφής. Όταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση που θα γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος».