Τη δυνατότητα να δίνουν χρήματα στα παιδιά τους και συγκεκριμένα ποσά έως 150.000 χωρίς να πληρώνουν καθόλου φόρο στην εφορία παρέχει η κυβέρνηση. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται ο φόρος 10% που επιβάλλεται σήμερα αυτοτελώς στη γονική παροχή χρηματικών ποσών και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που τους δωρίζουν οι γονείς τους για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Η δωρεά χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά θα φορολογείται με βάση την κλίμακα της γονικής παροχής που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ.
Το νέο μέτρο απαλλάσσει τους γονείς από ένα σημαντικό φορολογικό βάρος και ταυτόχρονα διευκολύνει τους νέους που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας στη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες, της προέλευσης δηλαδή των χρημάτων που διαθέτουν για την αγορά της κατοικίας.
Ειδικότερα, με βάση την νέα ρύθμιση:
– Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών, που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφαρμόζεται η κλίμακα του Κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ.
Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5% ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
– Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων π.χ. αγορά αυτοκινήτου ή διάθεση χρημάτων στα παιδιά.
Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.