Οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται µε την εκµετάλλευση κατοικιών µέσω διαδικτυακών πλατφορµών διαµοιρασµού (π.χ. Airbnb, Booking, HomeAway) υπολογίζονται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό ηλεκτρονικό µητρώο της ΑΑ∆Ε περίπου 55.000. Η µη εγγραφή στο µητρώο συνεπάγεται πρόστιµο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να δηλώνονται στο Taxisnet και τα στοιχεία κάθε µίσθωσης. Σε όσους εντοπισθούν να µη δηλώνουν το σχετικό εισόδηµα πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.
Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κύριο μέσο εντοπισμού της φοροδιαφυγής αποτελεί η ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων στο πλαίσιο των ελέγχων.
Δηλαδή, οι ελεγκτές θα χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του μητρώου ακινήτων και τις φορολογικές δηλώσεις καθώς και τα στοιχεία των μεταβιβάσεων για να εντοπίσουν τα εξής:
Εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα στα έντυπα Ε1 και Ε2 από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ταυτίζονται με τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω των τραπεζικών λογαριασμών. Στην περίπτωση που παρατηρούνται αποκλίσεις, θα σχηματίζεται έκθεση ελέγχου και θα καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα που προκύπτουν. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν έχουν δηλώσει τη μίσθωση των ακινήτων στο μητρώο, θα επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Θα αναζητηθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων που έχουν γίνει με μετρητά προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των χρημάτων αλλά και αν έχει καταβληθεί ο φόρος μεταβίβασης που αναλογεί. Σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος καταβάλλεται κανονικά επί της αντικειμενικής αξίας, αλλά η συναλλαγή γίνεται στο σύνολό της με μετρητά. Στις περιπτώσεις αυτές θα ελέγχονται τόσο ο πωλητής όσο και αγοραστής για τυχόν φοροδιαφυγή ή ακόμα και ξέπλυμα χρήματος.