Το τίμημα που έχει αναγραφεί στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική τιμή θα κληθούν να δικαιολογήσουν για το πόθεν έσχες οι φορολογούμενοι που εντός του 2014 προχώρησαν στην απόκτηση κάποιου ακινήτου. Αυτό ορίζεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τον τρόπο εφαρμογής των τεκμηρίων, σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορά στα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι από το 2014 και εφεξής.
Το συγκεκριμένο «δώρο» προς τους αγοραστές προκύπτει από διάταξη που έφερε στη βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αδικία της δικαιολόγησης για το πόθεν έσχες της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου, η οποία κατά κανόνα είναι υψηλότερη πλέον από το πραγματικό τίμημα.
Παράδειγμα
Φορολογούμενος αγόρασε τον Ιούλιο του 2014 ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ αλλά με πραγματικό τίμημα 100.000 ευρώ. Στη φορολογική δήλωση του 2015 θα δηλώσει στον πίνακα των τεκμηρίων ως δαπάνη αγοράς ακινήτου το ποσό των 100.000 ευρώ και θα κληθεί να δικαιολογήσει αυτό το ποσό. Μέχρι και το 2013 ο φορολογούμενος θα έπρεπε να δικαιολογήσει την αντικειμενική τιμή ή αν το πραγματικό τίμημα ήταν υψηλότερο θα έπρεπε να δικαιολογήσει το πραγματικό τίμημα.
Για την αιτιολόγηση του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν μια σειρά από πηγές εισοδήματος, όπως αποταμίευση που έχει φορολογηθεί, έσοδα από πώληση ακινήτων, κινητών τίτλων, δωρεές, δάνεια κλπ.
Πηγή:www.capital.gr