Σενάρια για την διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες. Το θέμα , του ενιαίου φόρου αναδεικνύεται σε μείζον κυβερνητικό ζήτημα με σημαντικό αριθμό βουλευτών να λένε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι δεν θα τον ψηφίσουν, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και ελαφρύνσεις. Οι απειλές όμως των κυβερνητικών βουλευτών δεν έχουν εισακουστεί από το οικονομικό επιτελείο, καθώς συνεχίζει να εμφανίζεται πρόθυμο να εξετάσει τις προτάσεις που του έχουν υποβληθεί, εφόσον αυτές είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έχει να επιλέξει μεταξύ τού να επιμείνει να καταθέσει το νομοσχέδιο με μικρές διορθώσεις στη Βουλή και να διακινδυνεύσει την καταψήφισή του από τους δικούς της βουλευτές ή να διατηρήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.
Μάλιστα με το δεύτερο ενδεχόμενο είναι σύμφωνη και η τρόικα, καθώς τον θεωρεί ως τον πιο πετυχημένο φόρο που επιβλήθηκε, τουλάχιστον σε επίπεδο εισπράξεων. Οι επικεφαλής των ελεγκτών ενημερώθηκαν ήδη ότι εξετάζονται δημοσιονομικά ουδέτερες προτάσεις, χωρίς όμως να αλλάξει στην ουσία του ο νόμος. Οι δανειστές ωστόσο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση μέχρι να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.
Ωστόσο, η διατήρηση του μειωμένου κατά 15% χαρατσιού, που επιβλήθηκε φέτος, θα φέρει στα ταμεία 2 δισ. ευρώ, έσοδα όμως που δεν ικανοποιούν τους μνημονικούς στόχους που προβλέπουν 2,9 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι το χαράτσι πρέπει να επιβληθεί με την αρχική του μορφή (δηλαδή χωρίς τη μείωση του 15%) ώστε να καλύψει μαζί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας την απόκλιση από τους στόχους, είτε να παραμένει μειωμένο και το κενό στα έσοδα να καλυφθεί με νέα ισοδύναμα μέτρα. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών τουλάχιστον προς το παρόν απορρίπτει την πρόταση παράτασης του ΕΕΤΗΔΕ και το 2014, επιμένοντας ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα κατατεθεί κανονικά στη Βουλή.