Εξαιτίας των λαθών που δεν διορθώθηκαν ποτέ, το «χαράτσι» της ΔΕΗ έχει σταλεί ήδη «φουσκωμένο» στους ιδιοκτήτες ακινήτων, έστω και αν είχαν σπεύσει να διορθρώσουν τα ανακριβή στοιχεία που υπήρχαν στους λογαριασμούς τους και μάλιστα εντός της προθεσμίας που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι υποθέσεις αυτές ξεπερνούν τις 500.000, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό από τη στιγμή που οι δήμοι δεν έστειλαν όπως όφειλαν τα στοιχεία στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του είχε καλέσει όσους πολίτες είχαν εντοπίσει λάθη σε στοιχεία ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (επιφάνεια, τιμή ζώνης, παλαιότητα) να υποβάλουν στον αρμόδιο δήμο αίτημα διόρθωσής τους μέχρι τη 15η Μαΐου 2013, εν όψει του υπολογισμού του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) έτους 2013. Στη συνέχεια οι δήμοι, αφού είχαν παραλάβει χειρόγραφα τις διορθώσεις των ιδιοκτητών, ήταν υποχρεωμένοι να τα ψηφιοποιήσουν και να αποστείλουν τις καταστάσεις με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων στο Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) μέχρι την 31η Μαΐου 2013. Αρκετοί δήμοι όμως έχασαν τις προθεσμίες, καθώς δήλωσαν αδυναμία να ψηφιοποιήσουν και να αποστείλουν τις εκατοντάδες χιλιάδες διορθώσεις που έγιναν από τους ιδιοκτήτες. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας που επέδειξαν οι δήμοι ήταν η ΔΕΗ να υπολογίσει τελικά το χαράτσι και πάλι βάσει των λανθασμένων στοιχείων που είχε στη διάθεσή της και να αποστείλει τους λογαριασμούς με το φουσκωμένο χαράτσι. Η ταλαιπωρία όμως των ιδιοκτητών δεν τελείωσε εκεί. Αρκετοί από αυτούς απευθύνθηκαν ξανά στη ΔΕΗ, καθώς οι ίδιοι είχαν διορθώσει τα στοιχεία, τα οποία όμως δεν πέρασαν ποτέ στο λογαριασμό τους. Ωστόσο, η ΔΕΗ δήλωσε αναρμόδια και παρέπεμψε τους ιδιοκτήτες στις εφορίες.
Λύση όμως δεν βρέθηκε ούτε στις εφορίες. Οπως αναφέρουν οι εφοριακοί, τα λάθη δεν μπορούσαν να διορθωθούν εκ των υστέρων, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν ενδιαφέρθηκε να φτιάξει το αντίστοιχο πρόγραμμα ώστε να διορθωθούν τα στοιχεία, ακόμα και μετά την έκδοση του λογαριασμού, εφ' όσον δεν ευθύνεται ο ιδιοκτήτης. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών: «Τη διόρθωση θα έπρεπε να την έχουν κάνει οι δήμοι και να αποστείλουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία στη ΔΕΗ. Αν αυτό δεν έγινε, είναι ευθύνη των δήμων. Οι λογαριασμοί τώρα έχουν εκδοθεί και δεν αλλάζουν»! Καλά ξεμπερδέματα όμως δεν είχαν και αρκετοί από αυτούς που κατάφεραν έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου ύστερα από δύο χρόνια προσπαθειών να αλλάξει τη λανθασμένη τιμή ζώνης, με την οποία υπολόγιζε η ΔΕΗ το χαράτσι, τα κατάφερε, αλλά ο νέος λογαριασμός που έλαβε ήταν μεν σωστός ως προς τα στοιχεία, χωρίς όμως να έχει αλλάξει το λάθος ποσό! Τα προβλήματα βέβαια με το χαράτσι της ΔΕΗ δεν τελειώνουν εδώ, καθώς πέρα από τα λανθασμένα στοιχεία, υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες από ενοικιαστές που έλαβαν από τις εφορίες ειδοποιητήρια οφειλής τους, η οποία όμως αφορούσε το χαράτσι της ΔΕΗ για τα νοικιασμένα ακίνητα που είχαν το λογαριασμό του ρεύματος στο όνομά τους.
Επίσης δεν έχουν διεκπεραιωθεί από τις ΔΟΥ:
* πολλές αιτήσεις πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες και δικαιούνται υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ με μειωμένο συντελεστή,
* αιτήσεις πολιτών οι οποίοι δεν ανήκουν μεν σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο έχουν ζητήσει μείωσή του, καθώς διαβιούν υπό μειονεκτικές συνθήκες.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει πλέον τις διορθώσεις των στοιχείων και τις ελαφρύνσεις στο χαράτσι για του χρόνου, όταν και θα έχει στα χέρια του τα ανανεωμένα στοιχεία των ακινήτων, μέσω του Ε9 που θα καταθέσουν φέτος οι ιδιοκτήτες.