Στο μικροσκόπιο του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν περίπου 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, πέρα από τα «χαράτσια» που ήδη πληρώνουν για τα ακίνητά τους, θα κληθούν σύντομα να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία από υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και ΦΜΑΠ. Με χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έως τις 20 Ιουλίου, για τον τρόπο, τη διαδικασία και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι εκκρεμείς προς έλεγχο υποθέσεις κεφαλαίου.
Ειδικότερα, στο κείμενο της εν λόγω απόφασης προβλέπεται ότι «έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η μελέτη και ο καθορισμός των κριτηρίων-κανόνων επιλογής υποθέσεων φορολογιών κεφαλαίου προς έλεγχο και μοριοδότησης αυτών, καθώς και κάθε άλλου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 80 του ν.3842/2010 (Α’ 58), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 του ν.4141/2013 (Α’ 81)». Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για τον καθορισμό των κριτηρίων ελέγχων των υποθέσεων κεφαλαίου προβλέπεται ότι μεταξύ αυτών θα πρέπει να είναι:
- Η νομική μορφή της επιχείρησης και η κατηγοριών των βιβλίων που τηρεί.
- Τα οικονομικά δεδομένα της όπως το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, οι δαπάνες, τα κέρδη, οι ζημιές κτλ. - Χωροταξικά και χρονικά δεδομένα όπως ο τρόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες κ.ά.