Το Ε9, όπως είναι δομημένο, δεν μπορεί να δώσει πραγματικά στοιχεία για την εφαρμογή του οποιουδήποτε φόρου. Ηδη τα προβλήματα που έχουν ανακύψει οδηγούν σε αδικίες και σε παράλογη υπερφορολόγηση εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτήτων αφού δεν λαμάβανονται υπόψη στοιχεία όπως:
α) Αν το διαμέρισμα έχει κεντρική θέρμανση ή όχι. Με βάση το αντικειμενικό σύστημα, στις κατοικίες χωρίς καλοριφέρ παρέχεται «έκπτωση» 5% σε σχέση με αντίστοιχες κατοικίες οι οποίες έχουν σύστημα θέρμανσης, κεντρικό ή αυτόνομο.
β) Αν στην πολυκατοικία υπάρχει ανελκυστήρας ή όχι. Κανονικά, διαμέρισμα 3ου ορόφου σε πολυκατοικία χωρίς ανελκυστήρα δικαιούται έκπτωση κατά 10% σε σχέση με διαμέρισμα 3ου ορόφου σε πολυκατοικία με ανελκυστήρα.
γ) Πρόχειρες κατασκευές φτιαγμένες από πλίθρες ή καλάμια έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα σύγχρονα διαμερίσματα. Οι εκπτώσεις για τον τρόπο κατασκευής χάνονται. Στα ακίνητα με στέγες από λαμαρίνα παρέχεται έκπτωση 20% σε σχέση με αυτά που διαθέτουν ταράτσα ή κεραμοσκεπή. Στα πέτρινα κτίσματα χωρίς σκελετό παρέχεται έκπτωση 5%, ενώ σε ακίνητα με τοιχοποιίες από ευτελή υλικά, παρέχεται έκπτωση από τη φορολογητέα αξία του ακινήτου κατά 20% επιπλέον.
δ) Στην προαναφερόμενη απόφαση δεν έχει προβλεφθεί το ενδεχόμενο το ακίνητο να έχει υποστεί ζημιές από πυρκαγιά ή σεισμό. Λείπουν δηλαδή οι ειδικοί μειωτικοί συντελεστές που υπάρχουν στο αντικειμενικό σύστημα, διότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στο Ε9.
ε) Δεν παρέχονται εκπτώσεις στον τρόπο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων που βρίσκονται στο στάδιο της ανέγερσης, γεγονός που δημιουργεί πολλές αδικίες. Μονοκατοικία που βρίσκεται στα θεμέλια, φορολογείται το ίδιο με μονοκατοικία που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Πέρα από τα προαναφερόμενα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην καταγραφή των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων εκτός σχεδίου. Τα συμβόλαια που είναι παλιά δεν περιγράφουν την πραγματική έκτασή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί η πραγματική αξία τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν άπειρα, που τα ζήσαμε και τα ζούμε. Οικόπεδα παρουσιάζονται ως εκτός οικισμού, ενώ στην πραγματικότητα είναι οικόπεδα εντός οικισμού. Αγροτεμάχια που έχουν καταγραφεί στα συμβόλαια με την ένδειξη «πλέον του ενός στρέμματος», στην πραγματικότητα βρέθηκαν να είναι τρία, τέσσερα, πέντε και παραπάνω στρέμματα. Το σύστημα που ισχύει σήμερα, έχει αρκετές στρεβλώσεις που παράγουν αδικίες. Με βάση τον υπολογισμό της Αξίας Γης (Αντικειμενικές Αξίες Γης-ΑΑΓΗΣ), η αξία του αγροτεμαχίου επηρεάζεται από την απόσταση από τη θάλασσα, άσχετα εάν η θάλασσα είναι μια καταπληκτική παραλία ή ένας γκρεμός.