Δυσκολεύει πολύ το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών του έκτακτου τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), ώστε το «χαράτσι» να γίνει φέτος πιο ήπιο.Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση φόρου 10 με 15% ή των ειδικών συντελεστών, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ή 2.000 ευρώ/ τ.μ., με πλαφόν στην επιφάνεια των ακινήτων για την ελάφρυνση. Για τη κάλυψη της απώλειας εσόδων πιθανότατα θα εφαρμοστεί η συνταγή των "συγκοινωνούντων δοχείων", με αύξηση των συντελεστών στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013 για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για τις πιθανές «εκπτώσεις» στον φόρο η τρόικα ζητά να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί απόκλιση των δημοσιονομικών μεγεθών. Επιπρόσθετα αν ληφθούν υπόψη οι αστοχίες στα φορολογικά έσοδα και οι τεράστιες «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται αντιληπτό ότι περιορίζεται η διαπραγματευτική ισχύς της ελληνικής πλευράς. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως οι συζητήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο είτε με τα τεχνικά κλιμάκια είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τους επικεφαλής δεν έχουν καταλήξει όσον αφορά το ζήτημα της φορολογίας ακινήτων.
Διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την τρόικα η κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ και η αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων δημιουργεί ένα «χάσμα» 1 δισ. ευρώ. Ακόμη όμως και οποιουδήποτε εύρους μειώσεις στους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν χωρίς να προταθούν από την κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα, όπως ζητά η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν να εφαρμοστεί και φέτος ως έχει το «χαράτσι» στα ακίνητα προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι οι προβολές των εμπειρογνωμόνων της οριοθετούν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014 στα 2,7 δισ. ευρώ. Από την ελληνική πλευρά υποστηρίζεται ότι το κενό είναι αρκετά χαμηλότερο και δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ.