Περισσότεροι από 2.800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να φορολογηθούν από εφέτος με τον ενιαίο φόρο ακινήτων για την περιουσία που διαθέτουν αν τελικά επικρατήσει τελικά το σενάριο που κάνει λόγο για αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ατομικής ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ς συνολικά ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα επιβαρύνονται με τον ενιαίο φόρο ακινήτων αν τελικά δεν ισχύσει κανένα αφορολόγητο ανέρχεται σε 5.569.000. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ διαθέτουν 2.769.000 , ενώ 1.356.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι στα παραπάνω όρια περιουσιών δεν έχουν συμπεριληφθεί τα εκτός σχεδίου ακίνητα καθώς ποτέ δεν έχει γίνει υπολογισμός για αυτές τις περιουσίες. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκοτόπια κτλ.) θα φορολογηθούν με διαφορετική κλίμακα από αυτήν που θα εφαρμοστεί στα εντός σχεδίου ακίνητα. Ωστόσο στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πως θα φορολογηθούν τα εντός σχεδίου ακίνητα αλλά και για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια. Η φορολογική κλίμακα για τα εντός σχεδίου ακίνητα θα περιλαμβάνει πάνω από 12 συντελεστές με ανώτερο 2,6% για ακίνητη περιουσία άνω των 4 εκατ. ευρώ, ενώ το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για αφορολόγητο ύψους 50.000 ευρώ. Ομως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι αν δεν φορολογηθούν έστω και με έναν πολύ χαμηλό συντελεστή αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας κάτω από 50.000 ευρώ τότε ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα (περίπου 2 δισ. ευρώ) δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Στη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
- Ο ένας και μοναδικός φόρος που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες. Δηλαδή θα είναι ένας ενιαίος φόρος, ο οποίος θα εξορθολογίσει το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.
- Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, θα είναι:
1) Αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. 2) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.
- Η διαφορά στα έσοδα του 2013, ανάμεσα στα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν από το υπόλοιπο του ΕΕΤΗΔΕ 2012 και τον ΦΑΠ προηγούμενων ετών, θα προκύψει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναλογική επιβάρυνση αναφορικά με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας.