Στα “αγκάθια” που έχουν προκύψει αναφορικά με την οριστικοποίηση του νέου φόρου περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, καθώς οι υφιστάμενοι συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε εξωπραγματικά υψηλές αντικειμενικές αξίες. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, ιδίως για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός της Αττικής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι οι ειδικοί της επιτροπής επεξεργάζονται προτάσεις συγκράτησης των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων στις οποίες θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος και αυτές οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Παρασκευή, οπότε θα συζητηθούν και διάφορα αιτήματα εξαιρέσεων ή ειδικής μεταχείρισης που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η τρόικα έχει υποβάλει πρόταση για κατάργηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, με το επιχείρημα πως οι αντικειμενικές αξίες προκαλούν επιπρόσθετες στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Έτσι, προτείνουν αλλαγή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών με ένα άλλο, το οποίο θα καθορίζει τις τιμές των ακινήτων βάσει των πραγματικών που ισχύουν στην αγορά, κάνοντας μάλιστα λόγο και για σύσταση επιτροπών από παράγοντες της αγοράς και αξιοποίηση στοιχείων η οποία θα αποτυπώνει κάθε χρόνο τις πραγματικές τιμές των ακινήτων. Πάντως, ολοένα και πιθανότερος φαίνεται ο κίνδυνος να συρρικνωθεί μόλις στα 50.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο "τραπέζι" έπεσε η πρόταση ακόμη και για μηδενικό αφορολόγητο! Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράττουν σε ετήσια βάση τα κρατικά ταμεία έσοδα που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.
Μετά και τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν κατέληξαν παρά σε δύο εναλλακτικά σενάρια, για αφορολόγητο 50.000 ευρώ και για αφορολόγητο 100.000 ευρώ με τις τελικές αποφάσεις αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας. Έτσι, σε νέα σύσκεψη -εκτός απροόπτου την ερχόμενη Παρασκευή- αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις τόσο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων όσο και για τη συγκράτηση των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων επί των οποίων θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος, ώστε να μην προκύψουν από τεχνικές αβλεψίες αστρονομικά ποσοστά αυξήσεων. Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών τέθηκαν ως υπόθεση εργασίας συντελεστές του νέου φόρου ανάλογα με το ύψος του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι θα ξεκινούν από 0,05% ή 0,10% και θα κυμαίνεται έως και 1,5% με 2%. Την ίδια ώρα, πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν περί τα 5 δισ. ευρώ φέτος μέσα από φόρους όπως είναι:
* Το χαράτσι που θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ώς τον Μάιο και αφορά το 2012.
* Ο ΦΑΠ του 2010 με την πρώτη δόση πληρωτέα ώς το τέλος Ιανουαρίου, μαζί με τη δεύτερη (αν δεν δοθεί παράταση).
* Ο ΦΑΠ του 2011 (θα αρχίσει να εξοφλείται επίσης σε τρεις δόσεις από τον Μάρτιο).
* Ο ΦΑΠ του 2012, ο οποίος εκτός απροόπτου θα πληρωθεί το διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο και θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες πάσης φύσεως ακινήτων.