Καθώς βρισκόμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τις πολιτικές για την ακίνητη περιουσία που προτίθενται να εφαρμόσουν τα τρία πρώτα κόμματα που προέκυψαν απο τις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Η Νέα Δημοκρατία διά του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά εξήγγειλε πρόσφατα μέτρα για την τόνωση της οικοδομής και αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Το ζητούμενο όμως είναι να δεχθεί η τρόικα να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η κατάργηση ή μείωση ενός φόρου να προβλέπει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή, να βρεθούν τα χρήματα από κάπου αλλού. Για την τόνωση της οικοδομής μέσω της οποίας ζουν περίπου 150 επαγγέλματα ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Το πρώτο μέτρο που θα πάρουμε είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για δέκα χρόνια. Το κράτος θα πάρει πολλαπλάσια τα πρώτα δύο χρόνια απ' ό,τι θα πληρώνει σταδιακά τα υπόλοιπα οκτώ χρόνια. Ολα αυτά μαζί θα δώσουν μια πρώτη μεγάλη ανάσα στην οικονομία. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να μειώσει την ύφεση εφέτος και να οδηγήσει στην ανάκαμψη μέσα στο 2013».
Στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι θα εφαρμόσει:
-Την κλιμακωτή με βάση το εισόδημα αύξηση της έκπτωσης για τα ενοίκια
-Την αύξηση του αφορολογητου για μεταβιβάσεις , κληρονομίες , γονικές παροχές και δωρεές.
-Αλλαγές στο ποθεν έσχες
Παράλληλα, θα διατηρήσει τον ΦΑΠ.
Για μη επιβολή νέων φόρων και μείωση των φορολογικών συντελεστών μιλάει και το ΠαΣοΚ, με τον πρόεδρό του κ. Ευ. Βενιζέλο να δηλώνει: «Δεσμευόμαστε πως δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι. Αντιθέτως, θα αρχίσει, όσο προχωράει το πρόγραμμα, η σταδιακή αφαίρεση των έκτακτων φόρων εισφορών και τελών που μπήκαν για να αντιμετωπίσουμε οξύτατες ανάγκες της κρίσης. Και αυτό αφορά και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, χωρίς να κόβεται σε κανέναν το ρεύμα γιατί δεν έχει να πληρώσει το τέλος».