Με νομικά τερτίπια το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να επιβάλλει το Τέλος Ακινήτων. Ετσι ενώ, το ΣτΕ θεωρεί ότι η μονιμοποίηση του, εγείρει θέματα συνταγματοκότητας, το υπουργείο ότι η ένταξη του σε ένα νέο ενιαίο φόρο θα παρακάμψει το θέμα αυτό. Από την πλευρά του αυτοί που έχουν προσφύγει επιμένουν στην κατάργηση του και όλα δείχνουν πλέον ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κριθεί τελικά κατά πόσο είναι νόμιμο το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του Νόμου 4021/11, με την οποία προβλέφθηκε ως κύρωση για όσους δεν πληρώνουν το έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε (κατά πλειοψηφία) ότι είναι συνταγματική η επιβολή της επίμαχης φορολογικής επιβάρυνσης (εν όψει και της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας), γιατί έχει θεσπιστεί για προσωρινό διάστημα (2 ετών) και δεν είναι μόνιμη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση επισημάνθηκε από πολλούς ότι τυχόν χρονική επέκταση του οικονομικού μέτρου θα ήταν αντισυνταγματική. Ετσι, αφήνεται να εννοηθεί ότι αν το «χαράτσι» επεκταθεί πέραν της 2ετίας, το ΣτΕ θα το κρίνει τότε ως αντισυνταγματικό.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας γνωστοποίησαν ότι μόλις δημοσιευθεί επίσημα η απόφαση του ΣτΕ σε 1-2 μήνες, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για να καταπέσει τελείως το «χαράτσι» ως αντίθετο σε θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα (ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ιδιοκτησίας, αναλογικότητας, ισότητας κ.λπ.).
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τέλος ακινήτων.