Επιταχύνεται η εφαρμογή του σχεδίου ενοποίησης της φορολογίας των ακινήτων, με τη συγχώνευση τακτικών και έκτακτων φόρων και τελών που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, ενώ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο που επιβάλλει η τρόικα θα αυξήσει περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση των κατόχων ακινήτων. Ταυτόχρονα «επί θύραις» βρίσκεται και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και γενικά των εκτός σχεδίου εκτάσεων, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων εσόδων, που όμως θα επιβαρύνει εκατομμύρια ιδιοκτητών. Η σχετική πρόταση έχει τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα και διαπιστώνεται συναίνεση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που προεξοφλεί και την εφαρμογή τους, αν παραμείνει η ίδια κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο ή συνεργαστούν ξανά στην επόμενη Βουλή σε περίπτωση εκλογών. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο, που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί στους επόμενους μήνες, με τη συνεργασία των δύο κομμάτων και θα ψηφιστεί από την παρούσα ή την επόμενη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ώριμη την πρόταση για την ενοποίηση των φόρων ακινήτων, ώστε να προκύψει ένας φόρος για όλα τα ακίνητα που κατέχει κάθε φορολογούμενος, αλλά με τη φορολογική επιβάρυνση να παραμένει στα ίδια επίπεδα ή να αυξηθεί. Η πρόταση προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα απορροφήσει:
- Το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ή «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών», το οποίο επιβάλλεται σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, χωρίς αφορολόγητο όριο με συντελεστές που κλιμακώνονται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Για το 2011 πληρώθηκε σε δύο δόσεις, για το 2012 θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ για το 2013 ίσως καταργηθεί ως αυτούσιο τέλος και να ενταχθεί στο ενιαίο τέλος. Το τέλος μέσω ΔΕΗ αποδίδει περίπου 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο.
- Το Φόρο Ακίνητη Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβαρύνει όσους φορολογούμενους κατέχουν κατοικίες και λοιπά κτίσματα, καθώς και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, αποδίδει περίπου 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι δύο φόροι θα ενοποιηθούν σε έναν ενιαίο, για τους οποίους θα εκδίδεται ένα εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά τα έσοδα θα είναι στο ίδιο επίπεδο, με εκείνα που εισπράττονται σήμερα από ΕΕΤΗΔΕ και ΦΑΠ, ενώ στόχος είναι η ενοποίηση των δύο φόρων να γίνει από το 2013.
Ομως, ταυτόχρονα προβλέπεται ότι ο νέος «ενιαίος» φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα και στα εντός σχεδίου ακίνητα, αλλά θα επεκταθεί η εφαρμογή του και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, τα οποία σήμερα δεν φορολογούνται. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν θα τεθεί αφορολόγητο όριο από το νέο φόρο. Η επιβάρυνση θα αυξηθεί περαιτέρω με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο, καθώς, όπως αναφέρει το μνημόνιο, «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς». Εφόσον τελικά αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές, θα παρασύρουν ανοδικά περισσότερους από 20 φόρους και τέλη.