Με τις αραβικές χώρες να μοιάζουν με καζάνι που βράζει η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη και να ωθήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, φέρνοντας πιο κοντά την άνοδο των επιτοκίων
.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος τον Απρίλιο, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλoντ Τρισέ.
Ο κ. Τρισέ άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για νέες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, που έχουν χρέη με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση «χρειάζεται ισχυρή επαγρύπνηση» που είχε εκστομίσει πριν από κάθε αύξηση επιτοκίων στο παρελθόν, ο κ. Τρισέ έδωσε παράλληλα νέο καύσιμο στην ξέφρενη κούρσα του ευρώ, το οποίο άγγιξε τα 1,40 δολάρια.
Πάντως, αμετάβλητο στο 1%, όπως άλλωστε αναμενόταν από την αγορά, διατήρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο.
Σημειώνεται πως το βασικό επιτόκιο είναι αμετάβλητο από τον Μάιο του 2009. Σε έναν κόσμο πλούσιο σε χρέη πάντως αρκετές χώρες (όπως η Ελλάδα) έχουν κίνητρο για υψηλότερο πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, ώστε να περιορίσουν τις πιέσεις από τον μεγάλο κρατικό δανεισμό. Από την άλλη πλευρά, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ιαπωνικής Νomura για αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 220 δολ./ βαρέλι σε περίπτωση που «ξεφύγει» η κατάσταση στον αραβικό κόσμο, τότε σαφώς τα δεδομένα αλλάζουν, αφού η εύθραυστη ανάκαμψη των οικονομιών θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο, ενώ τα επίπεδα χρέους στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη (φυσικά και στην Ελλάδα) χωρίς ανάπτυξη θα είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν. Ο κόσμος θα επιστρέψει σχετικά σύντομα σε επίπεδα πληθωρισμού του 2008, καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 5%-6% (από 4% σήμερα) με τον αντίστοιχο πληθωρισμό στον αναπτυγμένο κόσμο να αυξάνεται στο 3%- 4% (από το 2%) και στις αναδυόμενες οικονομίες να κυμαίνεται στο 10% (από 7% σήμερα) . Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2011 και η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει οριακά τα επιτόκια του δολαρίου στο 0,50% (από 0,25% σήμερα). Και ενώ η κρίση στον αραβικό κόσμο μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες που παρουσιάζουν τεράστιες ανισότητες, το κρίσιμο ερώτημα, , είναι κατά πόσο η αναταραχή ενδέχεται να εξαπλωθεί σε μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Αν και όλοι σήμερα επικεντρώνονται στις γεωπολιτικές εξελίξεις, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, πιστεύουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμη πιο θεμελιώδη ζητήματα, καθώς ενώ ο ΟΡΕΚ αυξάνει την παραγωγή του , το επίπεδο των αποθεμάτων δείχνει τάσεις υποχώρησης, κάτι που συνηγορεί στην άποψη όσων θεωρούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου για τις τιμές της ενέργειας. Το 2011 ίσως είναι η χρονιά κατά την οποία θα αρχίσουν να εντείνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Αν και η άνοδος του πληθωρισμού σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας είναι τα πραγματικά επιτόκια, τα οποία είναι αρνητικά στις περισσότερες περιοχές της Ασίας. Αυτό ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω τα επίπεδα της πλεονάζουσας ρευστότητας, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και οδηγώντας και σε νέα άνοδο των επιτοκίων. Το ρίσκο ενδεχόμενης πολιτικής ενίσχυσης του Ισλάμ, ειδικά σε χώρες με αυξημένη σημασία για τις παγκόσμιες μεταφορές,το εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές,προκαλεί ανησυχία στη Δύση,ενώ στον «απόηχο» όσων συμβαίνουν στην περιοχή καμία χώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται στο «απυρόβλητο».