Τρόπους για να ρυθμιστούν οριστικά τα δάνεια που είναι σε καθυστέρησει αναζητούν τράπεζες και κυβέρνηση. Όπως εκτιμάται το πρόβλημα τους επόμενους μήνες θα είναι πιεστικό αφού το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υπερβεί το 15% . Αυτό ρπακτικά οδηγεί στην ανάγκη συνολικών ρυθμίσεων . Σημειώνεται ότι ήδη στις 750.000 συνολικά ανέρχονται τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν διακανονιστεί από τα πιστωτικά ιδρύματα στη βάση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με στόχο όλες οι δανειακές συμβάσεις να είναι ταμειακά ενήμερες, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.
«Έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται δηλαδή στο 'κόκκινο', γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών όσο και από άλλες τράπεζες, ανακοίνωσε επίσης ότι επίκειται η έκδοση απόφασης με την οποία θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση των δόσεων στο μισό, μετά τη μείωση των μισθών από τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου. Όπως εξήγησε «αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού, θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η συνολική δόση, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του μηνιαίου εισοδήματος». Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι ύστερα από επίμονη αξίωση της τρόικας, η οποία θεωρεί ότι στη χώρα διευκολύνεται μόνιμα η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα περιοριστούν «σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν είναι επαγγελματίες οφειλέτες».