Οι αναχρηματοδοτήσεις των στεγαστικών δανείων έχουν αρχίσει να επανέρχονται στο προσκήνιο καθώς με το τρόπο αυτό πολλοί δανειολήπτες είτε περιορίζουν την δόση τους είτε αποκτούν ρευστό. Το realestatenews.gr , προσπάθησε να συντάξει ένα μικρό χρηστικό οδηγό για την αναχρηματοδότηση.
Πλεονεκτήματα:
Αν το επιτόκιο στο αρχικό σας δάνει είναι υψηλότερο από το ισχύον ή το προτεινόμενο δάνειο προβλέπει ένα μέγιστο περιθώριο διακύμανσης τότε αξίζει να το μελετήσετε γιατί μπορεί να σας κοστίσει λιγότερα χρήματα κάθε μήνα και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις μελλοντικές αυξήσεις των μηνιαίων πληρωμών σας. Επίσης, εάν έχετε καταβάλλει μια μικρή ίδια συμμετοχή για το αρχικό δάνειο που καλύπτει κάτω απο το 70% της αξίας , η αναχρηματοδότηση θα μπορούσε να σας βοηθήσει ακόμα και στην ρευστότητα σας , υπό την προϋπόθεση ότι το νέο καλύπτει άνω του 80% της αξίας του σπιτιού σας. Είναι δυνατόν να επιλέξεττε ένα άλλο δάνειο με ρυθμιζόμενη δόση ,με σταθερό ή μεταβλητό επιτόκιο , ώστε να ρυθμίσετε τις ταμειακές σας ροές.
Μειονεκτήματα:
Η αναχρηματοδότηση να είναι μία γραφειοκρατική υπόθεση . Το κόστος μιας αναχρηματοδότηση ενυπόθηκου δανείου μπορεί να περιλαμβάνει επιβαρύνσεις και στο τέλος το όφελος να είναι πολύ μικρό. Προσοχή ! Με τις απαλλαγές τόκων όπως καθορίζονται απο το φορλογικό νόμο ότι κερδίσετε απο τόκους μπορεί να το χάσετε απο φόρους. Αν αναχρηματοδοτήσετε ένα δάνειο πριν τα μισά της "ζωής" τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι σαν να αρχίζετε απο την αρχή αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των πληρωμών που έχετε κάνει αφορούσαν τόκους και όχι κεφάλαιο! Εάν επιλέξετε ένα φθηνότερο αρχικά επιτόκιο, για να αντισταθμίσετε τις υψηλότερες πληρωμές θα πρέπει να προετοιμαστείτε για τις αναπόφευκτες προσαρμογές προς τα πάνω.