Σε αναδιάρθρωση των "κόκκινων" δανείων αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να βγουν από το αδιέξοδο τόσο τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και οι υπερχρεωμένοι πολίτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι τράπεζες θα εισαγάγουν δικό τους σχέδιο για την αναδιάρθρωση των δανείων και ανεξάρτητα από την απελευθέρωση ή μη των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Τα κριτήρια που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες θα προέρχονται κυρίως από το εισόδημα και την περιουσία των δανειοληπτών και όχι τόσο από την αξία του ακινήτου. Βασικό μέλημα των τραπεζών φαίνεται να είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η ανάσα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και να μη «φορτωθούν» με χιλιάδες ακίνητα που δεν μπορούν να πουληθούν και ενδέχεται να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ένα από τα βασικότερα εργαλεία των τραπεζών θα εξακολουθήσει να είναι το πάγωμα των δόσεων για ανέργους και απόρους για περίοδο περίπου έξι μηνών, ενώ μετά το πέρας των έξι μηνών οι τράπεζες θα ελέγχουν εκ νέου την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Σύμφωνα με το Έθνος, οι ρυθμίσεις των τραπεζών είναι οι εξής:
- Πάγωμα καταβολής δόσεων για τις αδύναμες οικονομικές ομάδες
- Πληρωμή μηνιαίας δόσης η οποία θα αντιστοιχεί στο ποσό που θα πλήρωνε ο οφειλέτης αν νοίκιαζε σήμερα το συγκεκριμένο σπίτι.
- Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, κυρίως των στεγαστικών με εμπράγματη ασφάλεια.
- Μείωση της δόσης για δύο ή ακόμα και τρία χρόνια, με το δανειολήπτη να πληρώνει μόνο τον τόκο που αντιστοιχεί στη δόση του δανείου.
- Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
- Συγκέντρωση οφειλών από καταναλωτικά και κάρτες σε ένα δάνειο αλλά με προσημείωση ακινήτου το οποίο προσφέρει σχεδόν το μισό επιτόκιο από ότι το καταναλωτικό, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με επιμήκυνση δανείου.