Μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν καταλήξει στο νέο μοντέλο των ρυθμίσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν (με υποδείξεις της τρόικας), καθώς και στις παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ώστε να μην «σκάνε» εκ νέου τα ρυθμισμένα δάνεια. Σήμερα το πρόβλημα είναι έντονο με τους δανειολήπτες εκείνους που οριακά κρατούν τα δάνειά τους ενήμερα, δηλαδή μετά βίας δεν ξεπερνούν την τρίμηνη καθυστέρηση στα καταναλωτικά και την εξάμηνη στα στεγαστικά. Από τα δάνεια αυτά, που υπολογίζονται στα επίπεδα των 60 δισ. ευρώ, μόλις το 1/3 έχει ρυθμιστεί. Και το ανησυχητικό είναι ότι τα περισσότερα από τα ρυθμισμένα δάνεια «σκάνε» εκ νέου. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, ανάλογα με το προφίλ τους, προκειμένου να καταλήξουν στα νέα μοντέλα ρυθμίσεων, θα οποία θα είναι βιώσιμα. Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν ότι θα υπάρχουν:
Ρυθμίσεις για όσους είναι ενήμεροι σήμερα, όμως λόγω περικοπών (σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ.), ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου τους. Εδώ η τράπεζα θα πρέπει να βοηθήσει τον δανειολήπτη μειώνοντας τη δόση στα μέτρα του.
Ρυθμίσεις για ανέργους και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες ωστόσο προβλέπονται τόσο από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή όσο και από τον νόμο Κατσέλη.
Ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο για τα ενήμερα δάνεια.
Ρυθμίσεις γι' αυτούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής και έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ τον χρόνο. Θα θεσπιστούν συγκεκριμένα όρια για το κόστος διαβίωσης του νοικοκυριού. Τα κριτήρια αυτά θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο οι τράπεζες όσο και τα δικαστήρια (στην περίπτωση που ο δανειολήπτης προσφύγει στη Δικαιοσύνη).