«Αυτές τις ημέρες θα έχουμε μία απάντηση από την τρόικα με σχόλια ή παρατηρήσεις σχετικά με την πρόταση που έχουμε συμφωνήσει με την Ένωση Τραπεζών και τις καταναλωτικές ενώσεις για τα "κόκκινα δάνεια" και ανάλογα με το ποιο θα είναι το μήνυμα από αυτή την πλευρά, θα πάμε στο επόμενο βήμα». Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιος Σκορδάς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι σε ένα περίπου μήνα θα υπάρχει το νομοσχέδιο». O κ. Σκορδάς υπενθύμισε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν η δόση να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη, αν έχει εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και αν αυτό έχει μειωθεί κατά 35% τα τελευταία δυο χρόνια. Στη ρύθμιση μπαίνουν επίσης όσοι είναι άνεργοι, μακροχρόνια πάσχοντες, γενικά ειδικές ομάδες πληθυσμού και αλλάζει τελείως η μορφή λειτουργίας του «Τειρεσία», ενώ όπως σημείωσε ο υφυπουργός «δεν θα μπαίνει κάποιος για μια επιταγή στη λίστα».
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο εξάμηνο του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν στο 19,6%, όταν στο τέλος του 2011 ήταν 15,9%, στο τέλος του 2010 στο 10,4%, το 2009 στο 7,7%, το 2008 στο 5% και το 2007 ήταν 4,5%. Η πιο δύσκολη κατάσταση παρατηρείται στην καταναλωτική πίστη, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν στο εξάμηνο του 2012 στο 35,6% από μόλις 6% το 2007, με εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσοστό στο 37% περίπου σήμερα. Στην στεγαστική πίστη το αντίστοιχο ποσοστό στα μέσα του 2012 ήταν 19,9% από μόλις 3,6% το 2007 και στην επιχειρηματική στο 19,6% από 4,6% το 2007 πριν ξεκινήσει η κρίση. Σήμερα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ανέρχεται στο 20,5% για την στεγαστική και 22,5% για την επιχειρηματική πίστη. Στα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοδική τάση συνεχίζεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεκίνησε το 2008, αλλά το πιο σημαντικό που καταγράφουν είναι ότι το τελευταίο 12μηνο η ανοδική τάση έχει ενταθεί, όπως παρατηρούν τραπεζικού αναλυτές που «ζύγισαν» τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.
Τραπεζικά στελέχη, σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Τύπου, εκτιμούν ότι η ανοδική αυτή τάση αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί σε όλο το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και προσδιορίζουν ως χρονικό ορίζοντα σταθεροποίησης το τέλος του έτους ή τις αρχές του επομένου... με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι αναστροφής της ύφεσης. Το γεγονός αυτό θα έχει θετικές συνέπειες στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης που με τη σειρά τους θα έχει καθοριστική επίδραση στη δυνατότητα των πολιτών να αποπληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες σε συνεργασία με την πελατεία τους έχουν προχωρήσει από την αρχή της κρίσης σε 800.000 ρυθμίσεις δανείων στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη προκειμένου να συνεχίζουν να εξυπηρετούνται κανονικά.