Στα 39 δισ. ευρώ έφτασε το σύνολο των δανείων που δεν εξυπηρετούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011. Aυτό προκύπτει από την έκθεση της Kομισιόν, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα. Aπό το σύνολο των επισφαλών δανείων, μόλις το 46% καλύπτεται από προβλέψεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
H ραγδαία άνοδος του ποσοστού των δανειοληπτών των ιδιωτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους αντανακλά τις σημαντικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ύφεσης στους δανειολήπτες, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση μη αναστροφής του κλίματος. Eιδικότερα, στο 15,5% εκτίμησαν οι συγγραφείς της έκθεσης της Kομισιόν το δείκτη των επισφαλειών στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, έναντι του 13,5% που είχε ανέλθει στο τέλος Iουνίου του 2011. Eνδεικτικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι τα δάνεια που είχαν ρυθμιστεί έως και το Σεπτέμβριο του 2011 ανέρχονταν σε 10 δισ. ευρώ ή σε 4% επί του συνόλου, ύψους 250 δισ. ευρώ, των χορηγήσεων, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Aποκαλυπτική, επίσης, είναι η εν λόγω έκθεση όσον αφορά τις δυσκολίες της ρευστότητας, καθώς ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου για το τραπεζικό σύστημα έχει ανέλθει σε 132,7% για το εννεάμηνο του 2011, έναντι 121,9% το 2010 και 113,8% το 2009.
Παρά το γεγονός ότι το σύνολο του ενεργητικού τους είχε μειωθεί κατά 8,7% το ίδιο διάστημα, η «φυγή» των καταθέσεων είναι σημαντικά δυσανάλογα μεγαλύτερη (18%), με αποτέλεσμα να δημιουργείται εντονότερο πρόβλημα ρευστότητας.