Θέλετε να πάρετε στεγαστικό δάνειο; Ένα είναι σίγουρο η τράπεζα δεν πρόκειται να σας πει όχι αλλά οι πιθανότητες για να το πάρετε είναι ελάχιστες. Στο τέλος της διαδρομής είτε η τράπεζα θα σας πει όχι είτε εσείς θα φύγετε άρον άρον από αυτά που θα ακούσετε. Η οδύσσεια του υποψήφιου δανειολήπτη μεγάλη. Ξεκινά από την αξιολόγηση της αίτησης.
Πλέον οι τράπεζες ακολουθούν το απρόσωπο σύστημα της βαθμολογίας. Μαζεύουν όλα τα στοιχεία για το προσωπικό και το οικονομικό σας προφίλ και τα αξιολογούν. Εισόδημα, χρέος, οικογενειακή κατάσταση, περιουσιακά στοιχεία , επαγγελματικό προφίλ δυσμενή στοιχεία. Στην περίπτωση που δεν πιάσετε την απαιτούμενη βαθμολογία απορρίπτεστε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ποια είναι η βαθμολογία και πως γίνεται η αξιολόγηση ; Κανείς δεν γνωρίζει παρά μόνο η τράπεζα. Τι σημαίνει αυτό; Το συμπέρασμα δικό σας. Φυσικά , αν είστε στον Τειρεσία ; Ξεχάστε το δάνειο ότι και αν τους πείτε. Ακολουθούν το «γράμμα των κανονισμών» και η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνεται στα θανάσιμα αμαρτήματα του δανειολήπτη. Τι και αν πριν λίγα μόλις χρόνια αυτό ήταν ένα στοιχείο που θα μπορούσε κανείς να το προσπεράσει . Σήμερα όλα τα λένε οι κανονισμοί. Το χειρότερο από όλα είναι ότι πλέον , αυτός ο «αμερικάνικος τρόπος» αξιολόγησης του δανειολήπτη έχει καταργήσει ακόμα και το πρότερο προφίλ του υποψήφιου αγοραστή . Επίσης έχει καταργήσει και την άποψη των στελεχών της ίδιας της τράπεζας.
Αν περάσετε με επιτυχία αυτό το τεστ δεν σημαίνει ότι πήρατε το δάνειο. Μία άλλη δοκιμασία ακόμα πιο σκληρή σας περιμένει. Η εκτίμηση. Τις περισσότερες φορές οι εκτιμήσει της αξίας του ακινήτου είναι υποεκτιμημένες με το επιχείρημα της περαιτέρω πτώσης. Κοντολογίς ένα ακίνητο 100.000 ευρώ , σημερινής εμπορικής αξίας σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού μπορεί να βγει 75.000. Με δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα χρηματοδοτηθεί το 75% της αξίας της εκτίμησης , τότε πέφτετε σε κάτι παραπάνω από 55.000 ευρώ. Σκεφτείτε λοιπόν πόσα θα πρέπει να βάλετε από την τσέπη σας. Αλλά , το κόλπα δεν σταματούν εδώ. Μπορεί να σας ζητήσουν και πρόσθετο περιουσιακό στοιχείο ως εγγύηση προκειμένου να δοθεί το δάνειο.
Και εκεί έρχεται , η έκρηξη των περισσότερων υποψήφιων δανειοληπτών οι οποίοι …φεύγουν μόνοι τους από την τράπεζα σκεπτόμενοι ότι η «εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Τελικά, με αυτό τον τρόπο , η τράπεζα δεν λέει όχι αλλά κάνει ότι περνά από το χέρι της για να της το πείτε εσείς . Αν δεν το καταφέρει τότε είναι σίγουρα κερδισμένη, αφού είτε δεν θα δώσει το δάνειο είτε θα έχει το μέγιστο δυνατό όφελος από αυτό.