Το κίνημα των αγανακτισμένων δανειοληπτών φαίνεται ότι θα «φουντώσει» τους επόμενους μήνες καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για ένα πρωτόγνωρο καθεστώς πιστωτικής «ασφυξίας» στην στεγαστική πίστη. Σύμφωνα με καταγγελίες , οι τράπεζες περιορίζουν ακόμα περισσότερο την χρηματοδότηση της στεγαστικής πίστης ακολουθώντας τις εξής στρατηγικές:
α. υποτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου καθώς οι περισσότερες εκτιμήσεις προεξοφλούν μελλοντικές μειώσεις των τιμών έως και 10%
β. περιορισμένη χρηματοδότηση της αγοράς που βασίζεται στην συμπιεσμένη τιμή της συμπίεσης. γ. αυξημένη ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη .
Πλέον , η χρηματοδότηση βασίζεται στον «κανόνα» του 50% δηλαδή χρηματοδοτείται πλέον το 50% της αξίας της εκτίμησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του υποψήφιου δανειολήπτη μπορεί να πλησιάζει και το 60% του τιμήματος. Φυσικά, η τακτική αυτή είναι προσχηματική καθώς η τράπεζα δεν λέει ευθέως ΟΧΙ , αλλά από την άλλη πλευρά αποκλείει , όλους εκείνους που εξαρτώνται πλήρως από το ρευστό για να αγοράσουν σπίτι. Αυτή όμως είναι η «ευγενής» εκδοχή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις , η χρηματοδότηση "κολλά" στην αξιολόγηση του «φακέλου» καθώς τα κριτήρια που έχουν τεθεί ουσιαστικά αποκλείουν το 80% των πιθανών αγοραστών που είναι «καθαροί» από άλλες πλευρές όπως για παράδειγμα τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Το χειρότερο από όλα είναι ότι , οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του φακέλου εμφανίζονται ως εξαιρετικά χρονοβόρες με αποτέλεσμα ο υποψήφιος είτε να απελπιστεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια είτε να βαρεθεί ο πωλητής και να ακυρώσει την συμφωνία. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ο υποψήφιος δανειολήπτης εισπράττει άμεσα μία αρνητική απάντηση με το πρόσχημα «ότι δεν πληροί τα κριτήρια δανειοδότησης που έχουν τεθεί από τις αρμόδιες αρχές.»
Και φυσικά το ερώτημα είναι ποιοι είναι τελικά αυτοί που χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες. Η απάντηση είναι εκείνοι που χαρακτηρίζονται ως πολύ καλοί πελάτες και που μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες εγγυήσεις αν τους ζητηθεί ώστε η τράπεζα να υπερκαλύψει τον «κίνδυνο». Το χειρότερο από όλα είναι ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί καθώς , οι ίδιες οι τράπεζες σε εσωτερικά τους δελτία επισημαίνουν ότι «η σημερινή εικόνα της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου».