Αναχρηματοδότηση είναι μία κίνηση με πολλά «διότι». Άλλοι προχωρούν σε αναχρηματοδότηση για να επωφεληθούν από την μείωση των επιτοκίων, άλλοι για να αντιμετωπίσουν την μείωση του εισοδήματος τους , άλλοι για αποκτήσουν ρευστότητα και άλλοι επειδή θέλουν να ξοφλήσουν νωρίτερα το στεγαστικό τους. Εμείς προσπαθήσαμε να καταγράψουμε του κυριότερους λόγους για την αναχρηματοδότηση ενός στεγαστικού.
Χαμηλότερες πληρωμές:
Όταν τα επιτόκια μειωθούν, είναι πάντα δελεαστική μία αναχρηματοδότηση. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί λάθος κίνηση αν δεν ληφθεί υπόψη το φορολογικό κόστος –κυρίως για όσους έχουν πάρει δάνεια πριν από 6 χρόνια . Λάθος μπορεί να αποδειχθεί η ταυτόχρονη αναπροσαρμογή του επιτοκίου με την επιμήκυνση του χρόνου. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα ρευστότητας. Ο λόγος είναι ότι τελικά θα πληρώσετε περισσότερα σε τόκους .
Μια ταχύτερη εξόφληση:
Αυτό είναι συχνά ένα αξιόλογο κίνητρο , αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά κάπως υψηλότερες πληρωμές. Αν αντικαταστήστε ένα 30ετες στεγαστικό με ένα 15ετες μπορεί να έχετε οικονομία μέχρι 40
Χαμηλότερο κόστος βραχυπρόθεσμα:
Η κίνηση αυτή είναι κατανοητή αλλά μπορεί να σας βάλει σε περιπέτειες στο μέλλον. Για παράδειγμα αν έχετε ένα σταθερό επιτόκιο και θέλετε να το αλλάξετε με ένα κυμαινόμενου επιτοκίου με χαμηλή δόση την πρώτη τριετία τότε το πιθανότερο είναι ότι αν ανέβουν τα επιτόκια θα βρεθείτε να χρωστάτε πολλαπλάσια. Και το κακό είναι ότι οι τράπεζες δεν ξεχνούν…
Ρευστότητα:
Η απόκτηση ρευστότητας μέσω της αναχρηματοδότησης τουλάχιστον σήμερα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Οι περισσότεροι βασίζονται στην ρευστοποίηση των κερδών από υπεραξίες. Καλή ως σκέψη αλλά εφαρμόζεται μόνο για ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει πριν το 2005 .