Στροφή στην ενοικίαση προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια οι αναλυτές καθώς η υψηλή φορολογική επιβάρυνση, η δυστοκία στην χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια θα καταστήσουν την αγορά κατοικίας ασύμφορη. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές είναι πολύ πιθανό, σε προοπτική δεκαετίας το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα να υποχωρήσει οριακά χαμηλότερα από το 80%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η στροφή προς την ενοικιαζόμενη κατοικία δεν θα είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
Για παράδειγμα , η μεγάλη ύφεση που σημειώθηκε στις ΗΠΑ, στην διάρκεια της διετίας 2008-2009 είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης να υποχωρήσει κατά 2 περίπου ποσοστιαίες μονάδες . Σύμφωνα με μελέτες τραπεζών αυτό προκλήθηκε από :την κατακόρυφη αύξηση των κατασχέσεων , την απροθυμία των τραπεζών οι οποίες μάλιστα εφάρμοσαν αυστηρότερα κριτήρια χρηματοδότησης της αγοράς κατοικίας αλλά και από την διαπίστωση των προβλημάτων στην πώληση σε περιόδους κρίσης. Οικονομικοί αναλυτές διατυπώνουν την άποψη, ότι στην διάρκεια της επόμενης διετίας θα υπάρξει μία σημαντική αύξηση της ζήτησης για ενοικιαζόμενης κατοικίας , κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) για σπίτια μεσαίου εμβαδού (80-120 τετραγωνικά μέτρα) με αποτέλεσμα οι ονομαστικές αξίες να αυξηθούν με ρυθμούς υψηλότερους του πληθωρισμού. Οι ίδιοι όμως προβλέπουν ότι στις μεγάλες κατοικίες (με εμβαδόν άνω των 150 τ.μ) , η ζήτηση θα μειωθεί ακόμα περισσότερο συμπαρασύροντας τόσο τις τιμές των ενοικίων όσο και τις τιμές πώλησης. Προς παρόν όμως οι τιμές των ενοικίων , σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, φαίνεται ότι επιβραδύνονται και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ακόμα και σε μισθωτήρια συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ , οι μισθωτές ζητούν μείωση του ενοικίου ακόμα και κατά 30%. Η στροφή προς το ενοίκιο αναμένεται ότι θα διατηρηθεί και την περίοδο σταθεροποίησης της οικονομίας καθώς, τότε ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων θα αποτρέψει την ανάκαμψη της ζήτησης για αγορά κατοικίας .
Εκτιμάται , ότι η παντοκρατορία των ενοικιαστών θα διαρκέσει τουλάχιστον την επόμενη πενταετία. Παρόλα αυτά, η μείωση του λόγου του δείκτη τιμών των κατοικιών προς τον δείκτη των ενοικίων συνεχίσθηκε στο 1ο, στο 2ο και στο 3ο 3μηνο΄11, με συγκρατημένο όμως ρυθμό, λόγω της επιβράδυνσης της μείωσης των τιμών των κατοικιών (μέση εκατοστιαία μεταβολή: 1ο 3μηνο.΄11: -5,2%, 2ο 3μηνο.΄11: -4,5%, 3ο 3μηνο΄11: -4,1%) και της σχετικής σταθερότητας του ρυθμού μεταβολής των ενοικίων (μέση εκατοστιαία μεταβολή: 1ο 3μηνο΄11: +1,44%, 2ο 3μηνο.΄11: +1,03%, 3ο 3μηνο΄11: +0,61%, 4ο 3μηνο΄11: +0,27%).