Η ύφεση ήταν η αιτία να χαθούν πολλά λεφτά . Απο το "πάθημα" όμως προέκυψαν και χρήσιμα "μαθήματα":
1. Διασπορά κινδύνου
Σαφώς , το ποσoστο του κινδύνου που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων καθένας θα απαιτεί ένα σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό προσοχής κατά τα προσεχή έτη . Η ύφεση , μας δίδαξε ότι όλα μπορούν να συμβούν . Έχουμε επίσης μάθει ότι διαφοροποίηση σημαίνει κάτι περισσότερο από μετοχές και ομόλογα. Η ταυτόχρονη μείωση των μετοχών με αύξηση των τοποθετήσεων σε ομόλογα , ακίνητα και ρευστό είναι απαραίτητη. Προχωρώντας , οι επενδυτές πρέπει να μάθουν να είναι φιλύποπτοι .Κρατώντας ένα μάτι για τον κίνδυνο και το άλλο για την ανάπτυξη είναι ένα μάθημα που αξίζει να θυμόμαστε.
2. Οι εμπειρογνώμονες δεν ξέρουν τα πάντα
Δείχνουμε πολλή εμπιστοσύνη σε εμπειρογνώμονες, μηδε των κυβερνητικών εξαιρουμένων. Οι περισσότεροι είπαν ψέματα και μας παραπλάνησε ο καθένας για τους δικούς του λόγους . Το κραχ του 2008 λίγοι το είδαν να έρχεται. Επομένως σε κανένα τυφλή εμπιστοσύνη .
3.Κάλλιο πέντε και στο χέρι
Την περίδο της ευφορίας σας υπόσχονταν υψηλες αποδόσεις που θα πρόσφεραν διπλασιασμό κεφαλαίου σε λίγα χρόνια.Αποδείχθηκαν εωλες αφού οι αγορές δεν συνηθίζουν να κινούνται σε μια ευθεία γραμμή . Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην ιδέα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράζουν και να κατέχουν , αλλά το 2008 έδειξε ότι η εν λόγω στρατηγική δεν λειτουργεί πάντα αφού πολλοί πουλάνε...
4. Δεν πρέπει να αγοράσετε ότι δεν καταλαβαίνετε
Η αγορά είχε γεμίσει με πολύπλοκα προϊόντα που υπόσχονται στον κόσμο κέρδη με ουρά . Παράγωγα, ειδικά επενδυτικά προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου κ.α που αποδείχθηκαν υπερβολικά περίπλοκα για τον μέσο επενδυτή και τελικά οι μόνοι κερδισμενοι ήταν οι τραπεζίτες και οι διαχειριστές. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα από την ύφεση .
5. Δεν μπορείτε να αναθέσετε το μέλλον σας σε τρίτους.
Τα κανόνια και οι εξαφανισμένοι αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.