Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως δεν θα "λερωθείτε" απο την "φούσκα"

Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι μία αγορά "φούσκα" την καταλαβαίνει κανείς μόνο όταν "σκάσει". Αν και -τουλάχιστον-αυτή η κρίση είχε δείξει σημάδια τουλάχιστον τρία χρόνια πριν σπάσει εν τούτοις ο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει τι σημαίνει όταν αρχίσει να μετρά απώλειες. Το realestatenews.gr προσπάθησε με όσο το δυνατόν απλό τρόπο να εξηγήσει τι είναι μία αγορά φούσκα και πως εκδηλωνεται στην οικονομία.

Μια "αγορά φούσκα" είναι μια υπερθερμασμένη αγορά στην οποία υπάρχουν πάρα πολλοί αγοραστές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ανεξαρτήτως της τιμής. Ετσι καταγράφεται γρήγορη και απότομη αύξηση των τιμών . Όταν κάποια στιγμή κάποιοι αποφασίσουν να πωλήσουνη όλη διαδικασία εξελίσσεται αντίστροφα καθ΄λως εμφανίζονται πωλητές ανεξαρτήτως τιμήςΑυτή είναι η ώρα για να σκάσει η φούσκα , με τους ανθρώπους που πωλούν σε κατάσταση πανικού. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι εκείνοι που αγόρασαν τελευταίοι. Το να διαπιστώσει κανείς ότι μία αγορά έχει τα χαρακτηριστικά "φούσκας" δεν είναι εύκολη υπόθεση -τουλάχιστον στην αρχική της φάση.Στην χρηματιστηριακή αγορά ένα σύμπτωμα είναι η συνεχής και η συμπεριφορά ορισμένων δεικτών απο τους οποίους προκύπτει πόσο υπερτιμημένες είναι εταιρίες και χρηματιστήρια. Στις αγορές ακινήτων , υπάρχουν αναφορές για αύξηση των τιμών κατά 5% ( ή και πολύ περισσότερο ), σε ένα μήνα.Τα σημάδια σε λιγότερο προβεβλημένες αγορές , όπως αυτές που αφορούν τα ομόλογα , εμπορεύματα και νομίσματα , μπορεί να μην είναι τόσο προφανή ,αφού συναρτώνται με την εξέλιξη ειδικών δεικτών.

Ανεξάρτητα απο την αγορά όμως το βασικό σημάδι είναι η συμπεριφορά των αγοραστών και των πωλητών. Αν ξαφνικά μία αγορά μπεί σε συμπεριφορές μαζικής υστερίας τότε αναζητήστε την "φούσκα". Όταν σκάσει η "φουσκα" το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν αυτοί που κάθονται πάνω και συνήθως είναι εκείνοι που δεν είναι επαγγελματίες της αγοράς. Αυτοί , είναι οι περίφημοι "εγκλωβισμλενοι" της φούσκας του Χρηματιστηρίου του 1999 οι οποίοι μετρούν τις χασούρες τους μέχρι να ανακαλύψουν την επόμενη στάση όπου μοιράζουν λεφτά...

Για να αποφύγετε λοιπόν τις φούσκες η καλύτερη άμυνα είναι η ενημέρωση.Παρακολουθείτε τις αγορές . Πληροφορίες, γνώση , κατανόηση και δημιουργική περιέργεια είναι κρίσιμης σημασίας για να μη "λερωθείτε απο τη φούσκα" που θα σκάσει . Είναι γενικά σκόπιμο να ρευστοποιείται κέρδη και να έχετε μία πολτική διασποράς επενδυτικού κινδύνου , έτσι ώστε να διατηρηθεί σταθερή κατανομή περιουσιακών στοιχείων και να αποφεύγεται η υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki