Υπάρχουν σήμερα ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων; πού είναι "κρυμμένες"; ποιές "παγίδες" κρύβουν; Τρία ερωτήματα που στροβιλίζουν στο μυαλό χιλιάδων ελλήνων οι οποίοι καλούνται για πρώτη φορά στην συγχρονη οικονομική ιστορία του τόπου να δούν την επένδυση στην αγορά ακινήτων απο μία πρωτόγνωρη για αυτούς οπτική γωνία : δηλαδή καλούνται πλέον να συνυπολογίσουν το λεγόμενο φορολογικό κόστος το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο τους φόρους αλλά και το κόστος διαχείρισης τους. Για παράδειγμα στο παρελθόν η φορολογική διαχείριση της αγορά ακινήτων ήταν σχετικά απλή αφού περιοριζόνταν στην φορολογία της κτήσης και ενός συμπληρωματικού φόρου προσοδοφόρα ακίνητα. Με το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή όλα το πλαίσιο αλλάζει καθώς ο φορολογούμενος θα πρέπει να συνυπολογίζει :
-το κόστος για την κάλυψη του τεκμηρίου αγοράς.
-το κόστος απο την διατήρηση του ακινήτου το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει είτε το τεκμήριο διατήρησης και χρήσης είτε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας είτε και τα δύο μαζί.
Η πολυπλοκότητα του νέου φορολογικού πλαισίου οδηγεί πλέον στην ανάγκη προσφυγής στις υπηρεσίες ειδικών όχι μόνο για θέματα τρέχουσας διαχείρισης αλλά και γενικότερου οικονομικού σχεδιασμού. Για παράδειγμα η αγορά ενός μικρού σπιτιού 30 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη να ξεπερνά το αφορολόγητο όριο και να κληθεί απο την επόμενη οικονομική χρήση να καταβάλλει ΦΜΑΠ.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο μεσαίος αποταμιευτής σύντομα θα είναι αναγκασμένος είτε να απορρίψει την προοπτική επένδυσης σε ακίνητα είτε να στραφεί σε άλλες επενδυτικές διεξόδους με μικρότερο ή και μηδενικό κόστος διαχείρισης. Αυτή , είναι η μία απο τις δύο αιτίες που η μεσαία τάξη σταδιακά θα απομακρυνθεί απο την αγορά και θα στραφεί σε άλλες διεξόδους πιο ευάλλωτες στις διακυμάνσεις αλλά με χαμηλότερο κόστος διαχείρισης. Για όλους αυτούς του λόγους δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για το ...τέλος μίας εποχής για την αγορά ακινήτων.