Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φεύγουν για να γλυτώσουν νοίκια

Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων εκτιμάται ότι η πτώση των τιμών φτάνει ήδη το 45% σε σχέση με τα επίπεδα του γ' τριμήνου του 2008, . Η μεγαλύτερη πτώση στα εμπορικά ακίνητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πλήρη απαξίωση του λεγόμενου «αέρα» που είθισται να υπήρχε στις τιμές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η οικονομική κρίση και η αναγκαιότητα για συνεχή μείωση του λειτουργικού κόστους εκ μέρους των εταιρειών έχουν δημιουργήσει ένα νέο «σκηνικό» στον τομέα της επαγγελματικής στέγης και συγκεκριμένα στα γραφεία που ενοικιάζουν οι εταιρείες. Η οικονομική ύφεση είχε τεράστιο αντίκτυπο στις ανάγκες των χρηστών για γραφειακούς χώρους ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τους να μειώσουν τα ετήσια κόστη στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. Κατά συνέπεια, οι μετεγκαταστάσεις στόχευαν κυρίως σε μικρότερους χώρους προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη για τους ενοικιαστές. Να σημειωθεί ότι στους βασικούς επιχειρηματικούς δρόμους (business roads) της Αθήνας υπάρχουν πλέον πολύ μεγάλες ευκαιρίες ενοικίασης. Στη Λ. Κηφισίας μπορεί να μισθώσει κανείς από 12 έως 17 ευρώ/τ.μ., στη Λ. Βασ. Σοφίας έως 22 ευρώ/τ.μ., στη Λ. Μεσογείων, τη Λ. Συγγρού, τη Λ. Βουλιαγμένης από 5 έως 12 ευρώ/τ.μ.

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από σχετική έρευνα της Colliers, η οποία έδειξε ότι οι τιμές των ενοικίων των καταστημάτων που βρίσκονται στους εμπορικότερους δρόμους του Λεκανοπεδίου σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 πτώση της τάξεως του 11,8%, με αποτέλεσμα η Αθήνα να καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, μετά τη Σόφια, όπου η μείωση των ενοικίων το ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε στο 20%.
Η κατάσταση στις υπόλοιπες τοπικές αγορές δείχνει ακόμα χειρότερη. Το ενδιαφέρον χρηστών και επενδυτών προσελκύουν κυρίως οι αγορές της Ερμού και του Κολωνακίου και δευτερευόντως της Γλυφάδας (Μεταξά), του Πειραιά (Σωτήρος) και της Κηφισιάς (Κολοκοτρώνη). Το ενδιαφέρον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 επικεντρώθηκε κυρίως σε επιφάνειες από 80 έως 150 τ.μ. και προέκυψε στο πλαίσιο της εξασφάλισης χαμηλότερων μισθωμάτων και της μείωσης λειτουργικών εξόδων (μετεγκατάσταση).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki