Ακόμα και οι λιγοστοί ξένοι αγοραστές εξαφανίστηκαν όχι μόνο από την αγορά εξοχικής κατοικίας αλλά και από τα ελληνικά ακίνητα. Ο φόβος για την επιστροφή της δραχμής σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη πολιτικής προσέλκυσης αγοραστών από το εξωτερικό έχουν ως αποτέλεσμα οι εισροές κεφαλαίων για αγορά κατοικίας από τις χώρες της ΕΕ αλλά και από τρίτες χώρες να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και η άρση των περιορισμών για την αγορά ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Όταν οι Αλβανοί ήθελαν να αγοράσουν κατοικίες, εμείς τους βάζαμε γραφειοκρατικά εμπόδια. Τώρα εγκαταλείπουν τη χώρα και απέμειναν μόνο οι Ρώσοι, από τους οποίους κάποιοι ενδιαφέρονται για μεγάλα και ακριβά εξοχικά στη Χαλκιδική», έλεγε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των κατασκευαστών από την Β. Ελλάδα.
Η πραγματικότητα είναι ότι η ρώσικη αγορά έχει κλείσει για τα ελληνικά ακίνητα. Οι περισσότεροι ρώσοι , έχουν ήδη στραφεί στις αγορές του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας , ενώ οι μεγιστάνες στρέφονται στις αγορές του Λονδίνου και των Παρισίων. Το ενδιαφέρον των ρώσων για ελληνικά ακίνητα και τα προηγούμενα χρόνια ήταν θεωρητικό, αφού οι αγορές που έκαναν ήταν περιορισμένες. Ακόμα όμως και οι λιγοστοί που θα ήθελαν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά τηρούν στάση αναμονής καθώς , ποντάρουν στο γεγονός ότι η παρατεταμένη ύφεση θα τους ευνοήσει προσβλέποντας σε μείωση του κόστους της επένδυσης.
Από την άλλη πλευρά, η αλματώδης ανάπτυξη της τουρκικής αγοράς ακινήτων έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ζήτηση για τα ελληνική ακίνητα. Αν και οι τιμές είναι ανταγωνιστικές , εντούτοις η σταθερότητα που χαρακτηρίζει την οικονομία της Τουρκίας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης. Ήδη ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων διεθνούς εμβέλειας εμφανίζουν την τουρκική αγοράς ακινήτων –συμπεριλαμβανομένων και των εξοχικών αναπτύξεων-ως ένα από τους πλέον ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Αν και στην γειτονική αγορά εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί σε επενδύσεις που προέρχονται από κάποιες αραβικές χώρες εντούτοις η Ελλάδα δεν κατάφερε να επωφεληθεί , αφού το αραβικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.
Ένα σημαντικός ανταγωνιστής της ελληνικής αγοράς είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Και στις δύο χώρες –σε αντίθεση με την Ελλάδα- έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία προσέλκυσης αγοραστών κυρίως από την Μ. Βρετανία και λιγότερο από την Γερμανία. Οι ισπανοί , σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει παρουσιάσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι τράπεζες χρηματοδοτούν έως και το 100% της αγοράς ακινήτων που τους ανήκουν τα οποία μάλιστα προσφέρονται σε τιμές έως και κατά 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες.