Ο χρυσός είναι σεβαστή διαχρονική αξία σε όλο τον κόσμο με πλούσια ιστορία , που ξεκινά απο τελευταία προ Χριστού χιλιετία . Στο πέρασμα των αιώνων , οι άνθρωποι συνέχισαν να κατέχουν χρυσό , διότι :
1. Διαχρονικότητα
Σε αντίθεση με χαρτονόμισματα , κέρματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία , ο χρυσός έχει διατηρήσει την αξία του σε όλες τις εποχές αφού οι ανθρωποι βλέπουν τον χρυσό ως έναν τρόπο να μεταφέρουν και να διατηρήσουν τον πλούτο τους από τη μια γενιά στην άλλη .
2. Αντισταθμίζει συναλλαγματικούς κινδύνους.
Για παράδειγμα το δολάριο ΗΠΑ που είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποθεματικα νομίσματα έχει αντιστρόφως ανάλογη πορεία ,σε σχέση ,με τον χρυσό . Όταν το δολάριο υποχωρεί έναντι άλλων νομισμάτων , όπως έγινε μεταξύ 1998 και 2008 αλλά και πριν λίγους μήνες, οι ανθρωποι προτιμούν την ασφάλεια του χρυσού ,. Η τιμή του χρυσού σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ 1998 και 2008 .
3. Πληθωρισμός
Ο χρυσός ιστορικά προσφερει εξαιρετική ασφάλεια κατά του πληθωρισμού , επειδή η τιμή του αυξάνεται όταν το κόστος ζωής αυξάνεται .
4. Αντιπληθωρισμός
Αντιπληθωρισμός,είναι μια περίοδος κατά την οποία οι τιμές , η επιχειρηματική δραστηριότητα και η οικονομία επιβραδύνεται . Την περιοδο μετά την Μεγάλης Ύφεση της δεκαετίας του 1930 , η σχετική αγοραστική δύναμη του χρυσού αυξήθηκε , ενώ οι άλλες επενδυτικές αξίες έπεσαν κατακόρυφα .
5. Γεωπολιτική αβεβαιότητα
Ο χρυσός διατηρεί την αξία του, όχι μόνο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας , αλλά σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας . Για παράδειγμα , οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια περιόδων έντασης με Ιράν και Ιράκ το 2007 και το 2008. Η τιμή του χρυσού αυξάνεται συχνά όταν υπάρχει σε μία οικονομία ,κυβερνητική αστάθεια.
6. Περιορισμένη προσφορά
Η παραγωγή του αλλά και τα αποθέματα είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα με αποτέλεσμα να υπαρχει αποτελεσματικός έλεγχος της προσφοράς.
7. Η αύξηση της ζήτησης απο τις νέες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Αύξηση του πλούτου στις αναδυόμενες οικονομίες οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για χρυσό. Σε πολλές από αυτές τις χώρες , ο χρυσός είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό της χώρας πχ η Ινδία που είναι μία απο τους μεγαλύτερους καταναλωτές αλλά και η Κίνα, όπου ράβδοι χρυσού είναι μια παραδοσιακή μορφή αποταμίευσης .
8. Διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου
Οι επενδυτές συνδυάζουν χρυσό με μετοχές και ομόλογα σε ένα χαρτοφυλάκιο για να μειωθεί ο συνολικός κίνδυνος.