Από την περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση μεγαλύτερων συμφωνιών στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Πρόκειται για ένα από τα συμπεράσματα όσων συμμετείχαν στη εκδήλωση του οργανισμού ULI Greece με θέμα «Οι τάσεις στην Ευρώπη και τα θετικά σημάδια αλλαγής στην Ελλάδα» οι οποίοι συμφώνησαν πως υπάρχει πράγματι μεγάλo ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για μη οικιστικά ακίνητα στη χώρα μας.
Από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Ανδρέας Ταπραντζής ο οποίος υποστήριξε πως «πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που τόσοι πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν βάλει την Ελλάδα στο μικροσκόπιο».
Ο ίδιος τόνισε πως στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας τα διεθνή funds έχασαν το στοίχημα της ανάκαμψης και γι' αυτό βλέπουν πιο μεθοδικά την ελληνική αγορά. Ο κ. Ταπραντζής φρόντισε, πάντως, να επισημάνει πως η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας περνάει μέσα από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Οπως είπε, μόνο για τις παραχωρήσεις κρατικών ακινήτων απαιτήθηκαν τα τελευταία χρόνια περίπου 100 νομοθετικές ρυθμίσεις!
Το ζωηρό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ Αρ. Καρυτινός. Επισήμανε, όμως, πως η ανυπαρξία ποιοτικού προϊόντος στα μη οικιστικά ακίνητα αποτελούσε διαχρονικά πρόβλημα της αγοράς. Πρόσθεσε πως η προσφορά σε ποιοτικά ακίνητα, «εάν δεν είναι ανύπαρκτη, είναι περιορισμένη» και συνήθως οι τιμές που ζητούνται είναι «εξωφρενικές».
Ο επικεφαλής της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ Γιώργος Χρυσικός συμφώνησε για την έλλειψη ποιοτικών ακινήτων, αλλά πρόσθεσε πως οι τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφύλακιά τους μεγάλο αριθμό αναξιοποίητων περιουσιακών στοιχείων. Προέβλεψε πως με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και των stress tests θα είναι πιο εύκολο για τις τράπεζες να διαθέσουν στην αγορά την ακίνητη περιουσία τους.
Οι τράπεζες έχουν δεσμεύσεις έναντι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate Γιώργος Παπαϊωάννου. Οι δεσμεύσεις, κατά τον κ. Παπαϊωάννου, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αναγκαστική ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ακίνητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος του τιμήματος.
Η ελληνική αγορά ακινήτων θα παρουσιάσει μεγάλη αύξηση σε συναλλαγές το 2015 προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services Δημήτρης Ανδρίτσος, ενώ ο κ. Χρυσικός υποστήριξε πως «το πολιτικό ρίσκο παραμένει παράγοντας αβεβαιότητας για τους επενδυτές».
Ο κ. Χρυσικός ανέφερε το παράδειγμα της Ινδίας και τόνισε πως επειδή «υπάρχει σταθερή κυβέρνηση» η καναδική Fairfax (βασικός μέτοχος της Eurobank Properties) σχεδιάζει να επενδύσει ένα δισ. ευρώ. Βέβαια, ο επικεφαλής της Fairfax, ο Πρεμ Γουάτσα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, είναι ινδικής καταγωγής.
«Το πολιτικό ρίσκο και το φορολογικό καθεστώς, μαζί με το κόστος και τη δυνατότητα δανεισμού» είναι οι τέσσερις παράγοντες που κρίνουν την πορεία της αγοράς είπε ο πρόεδρος του RICS Hellas Γ. Γκάνος.
Από το παράκτιο τμήμα του Ελληνικού (δηλαδή από τη ζώνη του Αγίου Κοσμά) θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του ακινήτου υποστήριξε χθες ο διευθυντής ανάπτυξης της Lamda Development Ζήσιμος Δανηλάτος. Ο ίδιος τόνισε πως θα χρειαστούν 18 με 24 μήνες μέχρι να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες. Για το καζίνο υποστήριξε πως αποτελεί διαδικασία που προωθεί αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ.
ΠΗΓΗ: Euro2day