Τρία επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν τελικά δεσμευτικές προσφορές για την πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπουργεία, εφορίες και υπηρεσίες δημόσιας τάξης. Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), πρόκειται για τα εξής επενδυτικά σχήματα:
- DOLPHIN CAPITAL REIT LTD
- Eurobank Properties REIC
- NBG Pangaea REIC
Στα 28 ακίνητα περιλαμβάνονται κτίρια σε κεντρικά σημεία της Αττικής σαν αυτά που στεγάζουν υπουργεία και φορείς, όπως των υπ. Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, και Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης κ.ά. Συγκαταλέγονται επίσης κτίρια που στεγάζουν το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής, το Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, τις εφορίες Β' ΔΟΥ Κορίνθου, της ΔΟΥ Σταυρούπολης, της ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, της ΔΟΥ Παλλήνης, της ΔΟΥ Γλυφάδας κ.ά Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα των προσφορών των υποψηφίων- μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων- και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.
Την ίδια στιγμή ένα ακόμα ακίνητο στην καρδιά της Αθήνας προστίθεται στην λίστα των "προσφορών". Πρόκειται για το διατηρητέο «Εμπρός» που εκποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παραμένει «γκρίζο». Το ακίνητο αρχικά περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να έχει γίνει ποτέ η σχετική σημείωση στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών. Αυτός είναι και ο λόγος που το υποθηκοφυλακείο δεν χορηγεί για το ακίνητο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας. Κι όμως, παρακάμπτοντας την όποια νομιμότητα (;) το ΤΑΙΠΕΔ το εκποιεί και μάλιστα, ακόμη πιο αξιοπερίεργο, με τον in situ εξοπλισμό του που έχει αφαιρεθεί και έως σήμερα αγνοείται σκανδαλωδώς η ύπαρξή του. Δεν είναι να απορεί κανείς που κατά της πώλησης του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας 6 πολίτες