Από το 2014 και... βλέπουμε για την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Αυτό επισημαίνει η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield στην τελευταία της έρευνα για τη «Διεθνή Χάρτη Επενδύσεων», αναφέροντας ότι οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων εκτιμώνται στα πέριξ των 100 εκατ. ευρώ (για ποσά άνω των 5 εκατ. δολαρίων) για το 2012, έχοντας σημειώσει πτώση κατά 47% σε σχέση με τα 190 εκατ. ευρώ του 2011.
Η ανάλυση της Cushman & Wakefield αναφέρει ότι η ανάκαμψη θα έλθει το νωρίτερο το 2014. Οι κενοί χώροι τόσο στα προνομιακά όσο και τα δευτερεύοντα ακίνητα βαίνουν αυξανόμενοι την ίδια στιγμή που το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ισχνό, δεδομένου ότι στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων κυριαρχούν οι επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων, οι προσπάθειες για μείωση του λειτουργικού τους κόστους με μισθώσεις σαφώς μικρότερων γραφειακών χώρων. Λόγω της έλλειψης στοιχείων για την αγορά (αφού ουσιαστικά αγοραπωλησίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί) οι αποδόσεις των επαγγελματικών ακινήτων αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να αποτυπωθούν. Ωστόσο, οι αναλυτές της γνωστής εταιρείας συμβούλων τοποθετούν στην περιοχή του 9,8% για τα γραφεία, 8,1% για τα καταστήματα και 13,5% για τα βιομηχανικά ακίνητα.
Τα σημεία - κλειδιά της ελληνικής αγοράς ακινήτων τα οποία μπορεί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι τα εξής:
- Οι χαμηλές τιμές των ακινήτων λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού και δραστηριότητας.
- Τα δημόσια ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση/ αξιοποίηση ή μακροχρόνια παραχώρηση.
- Η αύξηση του αποθέματος όσον αφορά στα ποιοτικά ακίνητα.
- Οι σχετικά υψηλές αποδόσεις σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ως προς τα μειονεκτήματα της αγοράς:
- Το περιορισμένο, καλής ποιότητας, επενδυτικό προϊόν του εγχώριου real estate.
- Η περιορισμένη κινητικότητα στο κομμάτι των μισθώσεων από επιχειρήσεις και αλυσίδες λιανεμπορίου.
- Τα σύντομης διάρκειας συμφωνητικά μισθώσεων, όπου οι μισθωτές έχουν το δικαίωμα να «σπάσουν» τα συμβόλαια μετά την πάροδο του πρώτου έτους.
- Ελλειψη χρηματοδότησης.
- Κακές και αβέβαιες οικονομικές συνθήκες