Ολο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα επιδιώκουν να προσελκύσουν συνάλλαγμα χορηγώντας μόνιμη ή προσωρινή βίζα σε ξένους επενδυτές που θα ενδιαφέρονταν να βάλουν στο χαρτοφυλάκιό τους ακίνητα ή κρατικά ομόλογά τους. Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις χωρών κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν στόχο να δελεάσουν μεγάλα πορτοφόλια εκτός ΕΕ, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο σε επενδυτές από την Κίνα και γενικώς την Ασία, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ουγγαρία, ενώ παρόμοια κίνητρα έχουν προσφέρει το τελευταίο διάστημα η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.
Κίνητρα για επενδύσεις σε υπηκόους ξένων χωρών που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας εξετάζει να προσφέρει και η Αθήνα. Ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει διάταξη στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις σύμφωνα με την οποία θα χορηγείται άδεια παραμονής διάρκειας πέντε ετών - όχι όμως και εργασίας - για υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν λάβει βίζα. Αδεια παραμονής θα μπορεί να παρέχεται και για μέλη της οικογένειάς τους. Ο χρόνος παραμονής θα συνυπολογίζεται για τη χορήγηση ιθαγένειας.
Η αξία των ακινήτων θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με βάση τυχόν αλλαγές σε αντικειμενικές αξίες. Στην Ουγγαρία τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση ψήφισε σχετικό νόμο που δίνει την ευκαιρία σε μη κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επενδύουν από 250.000 ευρώ και πάνω σε κρατικά ομόλογα της χώρας πενταετούς διάρκειας να αποκτήσουν μόνιμη διαμονή εκεί. Τα λεγόμενα «ομόλογα κατοικίας», όπως είναι πλέον γνωστά, προσφέρουν εγγυημένη ετήσια απόδοση 2% και επιτρέπουν στους ξένους που τα αγοράζουν να δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι της Ουγγαρίας χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να διαμένουν εκεί. Οι επενδυτές αυτοί μπορούν να εργάζονται, να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, να αγοράζουν ακίνητα και να ταξιδεύουν ελεύθερα στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ για 90 ημέρες κάθε έξι μήνες. Επειτα από οκτώ χρόνια μπορούν να ζητήσουν ουγγρικό διαβατήριο και να γίνουν πολίτες της χώρας, όπως ανέφεραν οι «Τάιμς» του Λονδίνου. Η Ουγγαρία με την κίνηση αυτή επιδιώκει να μειώσει το δημόσιο χρέος, το οποίο διαμορφώνεται στο 80% του ΑΕΠ. Δικηγόροι που ειδικεύονται σε θέματα μετανάστευσης ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις στην Ουγγαρία εκατοντάδες υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται από την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Τον Νοέμβριο εξάλλου η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα παρέχει προσωρινές άδειες διαμονής σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν στη χώρα ακίνητα αξίας από 160.000 ευρώ.
Η Μαδρίτη αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή προκειμένου να διατεθούν τα περίπου 750.000 απούλητα ακίνητα στη χώρα. Η Κύπρος από το 2011 προσφέρει μόνιμη κατοικία σε επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ και έκτοτε χιλιάδες Κινέζοι έχουν μετακομίσει στη μεγαλόνησο, αναφέρουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου σε ανταπόκρισή τους από τη Σαγκάη. Στην Πορτογαλία οι ξένοι που επενδύουν από 500.000 ευρώ και άνω σε ακίνητα αποκτούν μόνιμη κατοικία έπειτα από πέντε χρόνια και έχουν την ευκαιρία να πάρουν υπηκοότητα ύστερα από έξι χρόνια.