Πληθαίνουν οι επενδυτές-τυμβωρύχοι που αναζητούν στην Ελλάδα ακίνητα ευκαιρίας. Πρόκειται για εταιρίες ακόμα και μεγάλες που εμφανίζονται σε αγορές σε κρίση και παζαρεύουν σε εξευτελιστικές τιμές. Πρόκειται για εταιρίες εξειδικευμένες στα distress assets .Ήδη αμερικάνικες , καναδικές αλλά και γερμανικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει επαφές με μεγάλες ελληνικές τράπεζες για την πώληση περιουσιακών στοιχείων . Ενδεικτικές είναι οι πληροφορίες που εμφανίζουν την αμερικανική Carlton Group να κάνει την εμφάνιση της στην Αθήνα με το ενδιαφέρον της ,να επικεντρώνεται στην αγορά κυρίως ξενοδοχειακών μονάδων και εμπορικών κέντρων και δευτερευόντως δανειακών χαρτοφυλακίων.
Η στόχευση της Carlton στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, φαίνεται να είναι στον τομέα του τουρισμού και του real estate. H πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι δεν θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Οι επαφές που έγιναν τους τελευταίους μήνες για την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς οι τραπεζίτες βρίσκουν πολύ χαμηλές τις προσφερόμενες τιμές. Κατά πληροφορίες, για δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις ακινήτων οι τιμές είναι στο 25% με 30% της αξίας του χαρτοφυλακίου. Αντίθετα για χαρτοφυλάκια που δεν έχουν εξασφαλίσεις με δυσκολία πλησιάζουν το 10% της αξίας, ενώ συχνά οι προσφορές είναι στα 3-4 λεπτά για κάθε ευρώ.
Πάντως , πολλοί εκτιμούν ότι όχημα για την είσοδο ξένων επενδυτών θα γίνουν οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Το σχέδιο της κυβέρνησης, που θα μπει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, προβλέπει την παροχή κινήτρων μέσω της πλήρους αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις επενδυτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο προβλέπουν: Δυνατότητα ίδρυσης και διατήρησης εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία, όμως, θα έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων στο εξωτερικό. Η προσέλκυση των ξένων παικτών μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης καθώς οι εταιρείες αυτές έχουν ανώτατο φορολογικό συντελεστή 2? επί του ενεργητικού, οποιαδήποτε δε καταβολή φόρου για αγορά ακινήτου εκτός Ελλάδας θα μπορεί να συμψηφιστεί. Με τη δυνατότητα που θα δίνεται στις ΑΕΕΑΠ να επενδύσουν και σε κατοικία, κυρίως στον τομέα της τουριστικής κατοικίας, όπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται έκρηξη στην Ελλάδα. Ηδη στα σκαριά είναι μεγάλα projects που είτε έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track είτε θα μπορούν επιδοτούνται από τον επενδυτικό νόμο. Μέχρι σήμερα οι ΑΕΕΑΠ μπορούν να επενδύσουν μόνο σε επαγγελματικά ακίνητα, ωστόσο στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να τοποθετηθούν με κάποιο ποσοστό σε μεγάλες αναπτύξεις, όπως π.χ. τουριστικά χωριά. Με τον τρόπο αυτό οι υπάρχουσες ΑΕΕΑΠ, αλλά κι όσες ετοιμάζονται να δημιουργηθούν, μπορούν να αποτελέσουν τα «οχήματα» για τους ξένους θεσμικούς που θα θελήσουν να εμπλακούν στο ελληνικό real estate. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την ενίσχυση της ρευστότητας εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στις ΑΕΕΑΠ να μπορούν να δανειοδοτηθούν σε ποσοστό 75% ώστε τα ελληνικά funds να μπορούν να συμμετάσχουν σε μεγάλες αναπτύξεις. To τρίτο... μπόνους που θα δοθεί στις επενδυτικές εταιρείες είναι η δυνατότητα να συμμετέχουν σε συμβάσεις παραχώρησης οι οποίες στο μέλλον θα είναι πολλές. Όταν δηλαδή αποκατασταθεί η ρευστότητα και «ανοίξουν» ξανά τα έργα υποδομής στην Ελλάδα. Τέταρτο πλεονέκτημα που αποκτούν οι ΑΕΕΑΠ είναι η δυνατότητα να συνάπτουν στρατηγικές συνεργασίες με ξένους θεσμικούς επενδυτές. Θα δημιουργούν δηλαδή κοινά σχήματα (Joint Venture) για να επενδύουν σε μεγάλες αναπτύξεις. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τα ξένα κεφάλαια, που βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει τα επόμενα χρόνια επενδυτικό Ελ Ντοράντο. Ωστόσο, για να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας τα μεγάλα ξένα funds και οι επενδυτές από το εξωτερικό ζητούν ισχυρά «οχήματα» που θα παρέχουν ασφάλεια στις τοποθετήσεις τους.