Το 2013 ενδέχεται να διαμορφωθούν τιμές που δεν θα μπορέσουν να ξαναπετύχουν τα επόμενα χρόνια καθώς:
Πρώτον, σε αντίθεση με την ομαλή υποχώρηση των τιμών στις κατοικίες κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η πτώση έχει αρχίσει να παίρνει ξέφρενους ρυθμούς κατά την τελευταία διετία. Ο δείκτης τιμών της Τραπέζης της Ελλάδος για τις κατοικίες έχασε μόλις 3,8 μονάδες μέσα στο 2009 και 4 μονάδες το 2010, είχαμε μια νέα πτώση 5,6 μονάδων το 2011 και 10,9(!) μονάδων μόνο κατά το εννεάμηνο του 2012 (-2,7 μονάδες στο πρώτο τρίμηνο, -2,9 στο δεύτερο και -3,6 μονάδες στο τρίτο τρίμηνο). Σύμφωνα δε με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανάλογα πτωτικοί ρυθμοί εξακολούθησαν και κατά το τελευταίο τέταρτο της περασμένης χρονιάς. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός πτώσης των τιμών έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε να πιθανολογείται νέα σοβαρή αποκλιμάκωση στις αποτιμήσεις των ακινήτων το πρώτο μισό του 2013.
Δεύτερον, οι τιμές των κατοικιών σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να υπολείπονται του κόστους κατασκευής, με αποτέλεσμα να αποτελούν καλή περίπτωση τουλάχιστον για εκείνους που διαθέτουν τα απαιτούμενα μετρητά και που επιθυμούν να μείνουν στα σπίτια (κύρια ή εξοχική κατοικία) που θα αποκτήσουν και όχι να τα δουν ως επένδυση.
Τρίτον, η κυβέρνηση προβλέπει από το δεύτερο μισό του 2013 μια τάση σταθεροποίησης στην πραγματική οικονομία και κάποια (περιορισμένη έστω) τόνωση της ρευστότητας στην αγορά. Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν στην πράξη, τότε δεν μπορεί παρά να επηρεαστεί θετικά και η αγορά ακινήτων, με πιθανό σενάριο τον τερματισμό της… κατηφόρας των τιμών τουλάχιστον στο κομμάτι των οικιστικών ακινήτων. Σύμφωνα μάλιστα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, «οι τιμές των ακινήτων διαμορφώνονται ήδη σε λογικά επίπεδα, ιδιαίτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες . Άλλωστε, ποτέ δεν υπήρξε υπέρμετρη αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ , προκύπτει ότι:
α) Η πτώση των τιμών των οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα τη διετία 2011-2012 ήταν πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών.
β) Ο λόγος τιμών κατοικιών προς ενοίκια είναι πολύ χαμηλότερος στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο των άλλων χωρών, δηλαδή οι τιμές στη χώρα μας είναι σχετικά φτηνές αν συγκριθούν με τα ενοίκια (ο δείκτης βέβαια επηρεάζεται και από το φορολογικό καθεστώς κάθε χώρας).
γ) Ο δείκτης τιμών των κατοικιών προς το εισόδημα κυμαίνεται περίπου στο μέσο όρο των άλλων χωρών, άρα -με τους άλλους παράγοντες να είναι σταθεροί- είναι το ίδιο δύσκολο για έναν Έλληνα και για έναν ξένο να αγοράσει κατοικία.