Σε 30 περιοχές θα «παιχθεί» το μεγάλο στοίχημα της αγοράς ακινήτων την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχουν σχεδιαστεί να γίνουν παρεμβάσεις οικονομικού, πολιτιστικού, πολεοδομικού και εμπορικού χαρακτήρα στην διάρκεια της επόμενης δεκαετίας και οι οποίες εκτιμάται ότι θα τονώσουν την ζήτηση όχι μόνο για κατοικία αλλά και για επαγγελματικά ακίνητα. Οι περιοχές αυτές είναι :
1.Μητροπολιτικό Κέντρο Αθήνας – Μητροπολιτικό Κέντρο Πειραιά
2.Περιοχή Επιβατικού / Εμπορευματικού Λιμένος Πειραιά
3.Ελαιώνας
4. Λεωφόροι Συγγρού, Πειραιώς, Ιερά Οδός
5. Φαληρικός Όρμος έως Ελληνικό
6. Ζωγράφου – Αγ. Παρασκευής λόγω της παρουσίας Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και νοσοκομείων.
7.Μαρούσι
8.Νέα Ιωνία
9.Υποδοχείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Μεταμόρφωσης – Κηφισιάς
10.Πόλη της Ελευσίνας
11. Θριάσιο
12.Πάρκο Αεροδρομίου
13.Οικισμοί Κορωπίου, Παλλήνης, Σπάτων
14.Υποδοχείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Κορωπίου, Παιανίας, Σπάτων
15. Πόλη του Λαυρίου
16. Αυλώνα
17.Μέγαρα
18.Καλλιθέα
19.Γλυφάδα
20.Μαρούσι
21.Κηφισιά
22.Νέα Ιωνία
23.Περιστέρι
24.Κερατσίνι
25.Παλλήνη
26.Κορωπί
27.Ραφήνα
28.Αχαρνές
29.Αγ. Στέφανος
30.Ωρωπός
Μητροπολιτικό Κέντρο Αθήνας και του Πειραιά
Βασικές προτεραιότητες για την άμβλυνση των προβλημάτων και την ανάδειξη της φυσιογνωμίας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθήνας – Πειραιά, είναι:
o Η βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, με την ανάπλαση / αναβάθμιση του υφιστάμενου αστικού ιστού και των υποδομών, ιδιαίτερα στα κέντρα πόλης Αθήνας - Πειραιά, σε επιμέρους περιοχές με γηρασμένο κτιριακό απόθεμα ή και μεγάλες πυκνότητες, καθώς και στις πολεοδομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές.
o Η προστασία, βελτίωση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό του αστικού ιστού με την ενίσχυση μεγάλων και μικρών χώρων πρασίνου, καθώς και με τη διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του Θαλάσσιου μετώπου.
o Η αναβάθμιση του ρόλου του κέντρου Αθήνας με έμφαση στον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα, τις υποδομές του και τον τριτογενή τομέα, ως παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. o Η ενίσχυση του Πειραιά, ως πόλου ναυτιλίας και διαμετακομιστικού εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού.
Μεσόγεια
Η Χωρική ενότητα Μεσογείων επηρεάζεται από τις δραστηριότητες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και αποτελεί υποδοχέα νέων οικονομικών δραστηριοτήτων. Παραμένει ένα ιστορικά και λειτουργικά σημαντικό φυσικό και αγροτικό τοπίο, το οποίο συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του συνόλου της Αττικής. Περιλαμβάνει επίσης σημαντικές διαπεριφερειακές λειτουργίες, ενώ δέχεται σημαντικές πιέσεις αστικοποίησης εντός και εκτός των υφιστάμενων οικιστικών συγκεντρώσεων. Η πολεοδομική τους οργάνωση αποτελεί άμεση προτεραιότητα, παράλληλα με την προστασία του περιαστικού χώρου. Λαυρεωτική Στόχος για την περιοχή αποτελεί η ανάδειξη και η αναβάθμιση αυτών των χαρακτηριστικών, μέσω ήπιων μορφών τουριστικής ανάπτυξης και αναψυχής, καθώς και η λειτουργική υποστήριξη των αρχαιολογικών χώρων Σουνίου και Θορικού. Ταυτόχρονα, συνιστά υποδοχέα δραστηριοτήτων πρώτης και δεύτερης κατοικίας, η πολεοδομική οργάνωση των οποίων αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Τέλος, η αναβάθμιση του Λιμένα Λαυρίου σε δεύτερο επιβατικό / τουριστικό λιμένα της Αττικής, με την ολοκλήρωση και αναβάθμιση των βασικών συγκοινωνιακών αξόνων, αναμένεται να ισχυροποιήσει τη δυναμική της πόλης του Λαυρίου, διευρύνοντας το φάσμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων της, με έμφαση σε καινοτόμες δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.
Βόρεια Αττική
Χαρακτηρίζεται από σημαντικούς φυσικούς και παραγωγικούς πόρους που συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του συνόλου της Αττικής. Στόχος, να προωθηθεί ηενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, καθώς και την ανάδειξη του διεθνούς ακτινοβολίας δικτύου πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει, σε συνδυασμό με την προστασία και ανάδειξη του Αττικού και του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο αντιμετωπίζεται επιπλέον και ως πλουτοπαραγωγικός πόρος. Οι πιέσεις αστικοποίησης προσανατολίζονται στις υφιστάμενες οικιστικές συγκεντρώσεις πρώτης και παραθεριστικής κατοικίας, η πολεοδομική οργάνωση των οποίων αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Θριάσιο
Προωθείται η οργάνωση ισχυρού αναπτυξιακού / επιχειρηματικού πόλου του δευτερογενούς τομέα παραγωγής, χονδρεμπορίου και διαμετακομιστικού εμπορίου. Προάγεται, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών πόρων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση επιλεκτικών μορφών τουρισμού, καθώς και με συμπληρωματικές δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι υφιστάμενες οικιστικές συγκεντρώσεις και διαφυλάσσεται ο περιαστικός χώρος
Μεγαρίδα
Προωθείται η διασφάλιση και οργάνωση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και η ανάδειξη δικτύου φυσικών πόρων και πολιτιστικής κληρονομιάς για την ενίσχυση του τουρισμού / αναψυχής, σε συνδυασμό με την προστασία και προβολή του ποικίλου χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου της Δυτικής Αττικής. Στο συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνεται επίσης η οργάνωση του δευτερογενούς τομέα παραγωγής και η προώθηση ζωνών χονδρεμπορίου και διαμετακομιστικού εμπορίου στην πύλη εισόδου της Περιφέρειας Αττικής και κοντά στο εθνικό οδικό δίκτυο, στην περιοχή των Μεγάρων. Οι οικιστικές πιέσεις προσανατολίζονται στις υφιστάμενες οικιστικές συγκεντρώσεις πρώτης και δεύτερης / παραθεριστικής κατοικίας, ενώ άμεση προτεραιότητα συνιστά επίσης η προστασία του περιαστικού χώρου.