Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κερδοσκοπικά funds επενδύουν πλέον στο Χρηματιστήριο



Ενώ συνεχίζεται η «κατάδυση» του Γενικού Δείκτη σε αχαρτογράφητες περιοχές, το σημαντικό στοιχείο είναι ότι αλλάζει ριζικά η σύνθεση των ξένων funds που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν το ελληνικό ρίσκο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μετατραπεί σε μια περιθωριακή αγορά όπου επενδύουν ξένα κεφάλαια υψηλού ρίσκου με ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αποζητώντας, όταν είναι δυνατό, ενδοσυνεδριακά κέρδη. Κάποιοι εκ των στόχων των επιθετικών χαρτοφυλακίων ήταν οι υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις, όμως οι τελευταίες εξελίξεις και γι' αυτές είναι αρνητικές.

Η ουσία, όμως, είναι ότι τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες αγορές έχουν διαγράψει την Αθήνα από τον επενδυτικό τους χάρτη, θεωρώντας ιδιαίτερα υψηλό τον κίνδυνο της χώρας. Το ρίσκο αυξάνεται κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα, οδηγώντας στην έξοδο ακόμα και τα τελευταία χαρτοφυλάκια που προσδοκούσαν σταθερή κυβέρνηση και αλλαγή της τάσης στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 0,87% και θα ξεκινήσει σήμερα από τις 625,12 μονάδες. Μικρά κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο χθες, που ανέβηκε 0,65%, αντίδραση που, όμως, θεωρείται καθαρά τεχνική, αφού είχαν προηγηθεί δύο ημέρες κατάρρευσης.

Όσο για τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται τον Απρίλιο να έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων είναι κάτι που μόνον τεχνικά μπορεί να εξηγηθεί. Συγκεκριμένα οι ξένοι έχουν, στην παρούσα φάση, απο-επενδύσει από τον τραπεζικό τομέα, αναμένοντας τις εξελίξεις κυρίως στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Τράπεζες
Οι τράπεζες παίζουν, λόγω της δραστικής μείωσης στην κεφαλαιοποίησή τους, περιορισμένο ρόλο στους δείκτες έναντι άλλων μετοχών. Οι ξένοι επενδυτές έχουν μεταφέρει τις επενδύσεις τους σε άλλους κλάδους πλην τραπεζών και έτσι με βάση τις σταθμίσεις τους εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι του Μαρτίου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο για να αλλάξει τάση χρειάζεται ένα ισχυρό θετικό σοκ. Όμως, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος καταλύτης που μπορεί να πείσει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Αθήνα. Το αντίθετο μάλιστα. Η μετεκλογική ανασφάλεια επανέφερε εκ νέου τα σενάρια περί εξόδου από την Ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή. Οι αγορές φοβούνται την ανασφάλεια και στην Αθήνα το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό, με ένα κρατικό μηχανισμό υπό παράλυση να αδυνατεί να συλλέξει έσοδα, με τις αποκρατικοποιήσεις να καθυστερούν δραματικά και την κρίσιμη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες ουδείς μακροπρόθεσμος επενδυτής θα αναζητήσει ευκαιρίες σε ελληνικές μετοχές, με αποτέλεσμα να μένουν στο περιθώριο ακόμα και επιχειρήσεις με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και προοπτικές.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki