Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Νέεςρυθμίσεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Με τη χρήση μιας απλής εξώδικης δήλωσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να γλιτώσουν εφέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.

 

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση η οποία θα ισχύει ειδικά για τις... φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος και πατάει πάνω στην πρόταση που έχει υποβάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σύμφωνα με την οποία για την απαλλαγή των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα αρκεί μια απλή εξώδικη δήλωση, η οποία θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές από δικαστικό επιμελητή χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.

 

Με το ισχύον καθεστώς, εάν οι ιδιοκτήτες δεν κινηθούν νομικά εναντίον των ενοικιαστών και δεν υποβάλουν τα σχετικά φωτοαντίγραφα στη ΔΟΥ, θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα μη εισπραχθέντα ενοίκια.

 

Το πρόβλημα με τα ανείσπρακτα ενοίκια «καίει» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν για αυτά με συντελεστές από 15% έως 45%, καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις ΔΟΥ πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

 

Η ρύθμιση αυτή, που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων. Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

 

Φέτος περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα από ενοίκια, με τη μείωση να φθάνει ή ακόμα και να υπερβαίνει το 20% λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» 40% στα ενοίκια που πληρώνουν κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αναστολή.

 

Η μείωση των εισοδημάτων αλλά και το πάγωμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένοι ακόμα και πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι...

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki